Reportage

Så tycker vi om utbildningen

Tjugofyra7 frågade några som var inne på andra veckan av utbildningen.

Fredrik DratzénFredrik Dratzén, Gotland
Snickare, timvikarie som heltidsbrandman i Visby, gick preparandutbildning 2015.
– Deltiden har lagts ner i Visby och jag måste ha utbildningen för att fortsätta som timvikarie på heltiden. Kommunen har dålig ekonomi så jag får klara kostnaderna själv, det blir fem veckor utan lön. Det har varit jättebra repetition av det jag gjorde på preparanden, men läsa om lagar är kanske inte det roligaste. Vecka tio börjar jag del två här i Sandö, de tre veckorna med praktik ser jag fram emot.

Nicklas HedströmNicklas Hedström, Höga kusten-Ådalen
Nyligen gått smidesutbildning, planerar starta eget inom konstsmide, skrivit på för anställning som deltidsbrandman i Kramfors.
– Jag är helt färsk och har inget att jämföra med. Märker att tempot är lite forcerat, lärarna tvingas skippa en del som de brukar gå igenom. Men jag gillar tempot. Normalt brukar det på utbildningar vara mycket tid för lite information, så det här är bra. Efter de här veckorna väntar praktik i räddningstjänsten och vecka tio börjar de tre sista veckorna. Ser fram emot att börja jobba i räddningstjänsten.

Anna FlodinAnna Flodin, Medelpad
Skiftarbetande maskinoperatör, deltidsbrandman i Matfors, gick preparand i april 2017.
– Det blir lite upprepning av preparanden, men det är bra. Man förstår inte allt första gången om man inte jobbat med det praktiskt. Utbildningen är bra, de går igenom mycket och man får trygghet i det man gör. Men tempot är högt, det gäller att vara fokuserad. Går de tre sista veckorna av utbildningen i november, har att göra med att få ihop pusslet med mitt ordinarie jobb. Men min arbetsgivare är jättepositiv till att jag är deltidare. Skiftarbetet och beredskap som deltidsbrandman kommer innebära att jag vissa månader jobbar varje helg.

Zeynel BulutZeynel Bulut, Höglandet
Vakt på behandlingshem, deltidsbrandman i Nässjö, gick preparand i höstas.
– Allt vi läst hittills har jag gjort tidigare. Men det är bra med repetition, speciellt inom sjukvård och kem. Har hemma hunnit åka på en del larm, bland annat trafikolyckor. Vi fick söka utbildningen själva. Jag valde Sandö och tycker det är kul att vara här. Skolan och lärarna är bra. Positivt att träffa kollegor från norra Sverige, det skiljer en del i hur vi arbetar. Har vänner som läster första delen i Revinge, ska bli intressant att höra om vi haft likadan utbildning. De ska med hit till Sandö vecka tio när vi gör de tre sista veckorna.