Nyhet

Första Luleå-ingenjörerna i Revinge

20 elever från universitetet i Luleå packade och flyttade till Skåne. Svensk räddningstjänst får snart en bredare rekryteringsbas.

Brandingenjörsutbildningen har sedan 80-talet endast bedrivits på Lunds tekniska högskola.

För några år sedan startades utbildning även i Luleå och nu har den första avgångsklassen från norr klivit vidare för påbyggnadsår i Revinge.

– Vi är 15 stycken som är kvar sedan den ursprungliga klassen första året i Luleå, berättar Katarina Lindén, Falun.

Tjugofyra7 träffar Katarina, Christoffer Hultqvist, Umeå, Anna-Sara Sandin och Erik Lundström, båda Stockholm, under en rast i Revinge.

De tvekade aldrig att läsa påbyggnadsåret i räddningstjänst för brandingenjörer, Rub, Revinge efter 3,5 år i Luleå.

– Vi bestämde oss för det här året ganska tidigt. Och vi valde inte utbildningen för att den är bra att ha, utan för att vi vill till räddningstjänsten. Efter 3,5 år i föreläsningssalar är det ganska skönt att varva teori med praktik, säger Anna-Sara Sandin.

26 elever gick ut i Luleå i höstas, 20 följde med till Revinge och 15 av dem har alltså hållit samman hela vägen. När året är slut ska de ut på arbetsmarknaden.

– Jag tror de flesta så smått börjat kika efter jobb, säger Christoffer Hultqvist.

Brandingenjörer har ofta blivit rekryterade innan de tagit examen. När första hela klassen från Luleå tar examen blir det plötsligt fler som slåss om jobben.

Just nu läser 48 elever in räddningstjänståret på Revinge, det är grovt sett en fördubbling jämfört med tidigare.

– Jag tycker det känns som marknaden börjar mättas, är glad att jag inte börjar utbildningen nu, säger Erik Lundström.

Är det då någon skillnad på utbildningarna i Luleå och Lund?

– Jag kände inte att vi hade olika ingångsvärden när kursen började, säger Christoffer Hultqvist.

Jimmie Ask är programansvarig för Rub-utbildningen på Revinge. Han konstaterar att eventuell skillnad som finns i utbildningarna handlar om nyanser och bara ger mer diskussioner och erfarenheter.

– Olika influenser kommer att märkas mer när efter praktiken vid olika räddningstjänster. Men när studenterna slutar här tror jag inte vi kommer att märka någon skillnad på om de läst i Luleå eller Lund, säger Jimmie Ask.