Nyhet

Nio kommuner i förbundet Sydost

Nio kommuner i Kalmar län bildar från årsskiftet förbundet Räddningstjänsten Sydost.

– Vi tror vi kan möta framtidens ökade krav och förväntningar bättre, säger Karl-Johan Daleen, förbundsdirektör i förbundet.

När räddningstjänsterna förra året formerades i större ledningssystem flaggades för en eventuell förbundsbildning i Kalmar län. Men diskussionen var inte föranledd av kravet på större ledningssystem.

– Den startade flera år tidigare när vi såg att samverkansbehovet blev allt mer uppenbart. Då tillsattes en utredning. På politisk nivå har det inte funnits någon tveksamhet, besluten därifrån är väldigt entydiga, säger Daleen.

De nio kommunerna är Borgholm, Emmaboda, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås. Emmaboda/Torsås och Borgholm/Mörbylånga (Öland) var sedan tidigare förbund.

Kalmar, som tillsammans med Oskarshamn och Nybro har heltidsanställda brandmän, blir säte för organisationen. Totalt kommer Räddningstjänsten Sydost ha 560 anställda, varav 370 deltidsbrandmän.

Några personella förändringar är inte planerade. De brandstationer som finns behövs även i framtiden, konstaterar Karl-Johan Daleen.

Blir det dyrare eller billigare för kommunerna med ett räddningstjänstförbund?

– Organisationsformen blir inte billigare, men vi tror kostnadsökningen blir lägre i framtiden. Vi kan möta framtiden på ett mer effektivt sätt.

Karl-Johan Daleen har redan tillträtt som förbundsdirektör för Räddningstjänsten Sydost. Rutger Ekbrand blir räddningschef i organisationen, en uppgift han i dag har på Öland.

Kalmar län har totalt tolv kommuner. Västervik, Hultsfred och Vimmerby i nordvästra delen av länet fortsätter i egen regi.