Nyhet

Västra växer till 30 kommuner – Vill inte stoppa processen

Hösten 2019 startades gemensam operativ ledning för 14 kommuner i Göteborgsregionen. Nästa år är de 30.

– Frågan om att ansluta har kommit från våra grannar, de anser sig själva inte vara tillräckligt stora för att ha ett ledningssystem enligt de nya Anders Ekbergföreskrifterna. Vi vill inte stoppa processen, den är rätt väg i ett nationellt perspektiv, säger Anders Ekberg, räddningschef i Storgöteborg.

Storgöteborg drog 2019 igång gemensam operativ ledning tillsammans med Kungälv-Ale, Alingsås-Vårgårda, Södra Bohuslän och Öckerö. I oktober kommer Herrljunga, Sotenäs, Tanum och Strömstad fasas in för att vara med fullt ut från årsskiftet.

Därtill kommer Halland, inklusive Båstad, och Södra Älvsborg med sex kommuner och sätet i Borås, i höst börja arbetet med att ansluta.

– Resan tar lite tid. I höst ska vi gemensamt ta fram målbild och projektbeskrivning för det fortsatta arbetet att ansluta till ledningssystemet.

– Halland och Södra Älvsborg har redan i dag ledningsstrukturer i sina områden. Ledningen framåt ska utgå från ledningscentralen i Göteborg, men vi kan även larma och leda från befintliga centraler i Halmstad och Borås. Och det blir en räddningschef i beredskap för hela regionen.

– Vi måste skruva på vissa delar för att systemet ska fungera, exempelvis ta fram nya gemensamma instruktioner, se över tekniska plattformar, genomföra stora utbildningsinsatser. Men det kan jag inte föregripa.

När alla är anslutna kommer Västra räddningsregionen, som man nu heter, sträcka sig från Båstad i norra Skåne till Strömstad vid norska gränsen. Med framförallt Halland och Södra Älvsborg ökar populationen till totalt upp mot 1,6 miljoner.

– En stor region, ledningscentralen får fler larm att hantera. Det är samtidigt viktigt att den lokala kunskapen tas tillvara så vi klarar vardagen.

Men ni lär inte vara redo vid årsskiftet när lagar och föreskrifter träder i kraft?

– Vi har redan fungerande ledningssystem, men anpassningen till det stora gemensamma systemet tar lite tid. Vi kommer ha mellansteg med tätare samarbete innan allt är helt klart. Det går inte att växa så här utan att se över systemet.