Nyhet

Beredskap utökas till fyra plan

Skogsbrandsberedskapen utökas från två till fyra mindre skopande plan de närmaste tre åren.

– Efterfrågan på stöd kommer förmodligen fortsätta att öka de närmsta åren och det behöver vi kunna möta upp, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör på MSB.

Efter skogsbränderna 2018 fick MSB i uppdrag av regeringen att stärka beredskapen.

2019 kom avtal om helikoptrar. Förra året skrevs avtal med Saab AB om två mindre skopande flygplan för brandbekämpning.

MSB har nu utlöst en option i avtalet som innebär att beredskapen förstärks med ytterligare två plan 2021-2023.

Flygplanen är av samma typ som de tidigare, Air Tractor AT-802 Fire Boss med en vattenkapacitet på 3 000 liter. De kommer att baseras på Skavsta flygplats, Nyköping, men kan vid behov placeras på andra orter.

– Mindre skopande flygplan är en resurs som många länder i norra Europa i dag saknar och det gör att vi ser behov av ytterligare två flygplan. Det förstärker vår möjlighet att ge ett bra stöd vid olika typer av skogsbränder i hela landet, säger Camilla Asp.

Eftersom mindre skopande flygplan var en ny resurs förra året lades mycket tid på att utveckla förmågan genom bland annat utbildning och övning. Ett arbete som gjordes tillsammans med kommunal räddningstjänst, länsstyrelser och även EU.

– Vi har dragit värdefulla slutsatser inför den här säsongen. Med totalt fyra mindre skopande flygplan skapar vi ännu bättre förutsättningar och en större flexibilitet eftersom vi kan vara aktiva på flera platser samtidigt, säger Petronella Norell, tillförordnad enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB.

Flygplanen som användes förra året är anslutna till rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. Det är inte klart om de två nya planen ska ingå i rescEU, men de kommer ändå bli en gemensam förstärkning i norra Europa.

– För att använda våra resurser på ett effektivt sätt behöver vi samarbeta och hjälpa varandra både inom Norden och EU. Den luftburna resursen kommer att bli en förstärkning inte bara för Sverige utan även för norra Europa. Vi får inte glömma att Sverige fick stort stöd från andra länder under bränderna 2018, säger Petronella Norell.