Nyhet

Vägledning om att släcka skogsbränder

Inför sommaren kommer MSB med en ny vägledning i skogsbrandssläckning. Den tar bland annat fasta på vad som gick mindre bra under släckningsarbetet förra sommaren.

Vägledningen ska inte ersätta skogsbrandsboken som kom 2003 och som innehåller avsnitt som behöver uppdateras.

– Det fanns ingen tid att hinna skriva en ny bok innan sommaren, utan vi har prioriterat erfarenheter från sommarens skogsbränder och avsnitt i boken som är inaktuella, säger Rickard Hansen, skogsbrandsexpert på MSB, som skrev boken från 2003 och nu den nya vägledningen.

Vägledningen riktar in sig på släckningsarbetet på marken och samspelet med flygande släckresurser, mindre om ledning.

– Den vänder sig till brandbefäl ute i fält, och främst de som inte har så stor erfarenhet från skogsbrandssläckning. Givetvis kommer det att finnas guldkorn för de rutinerade också, säger projektledaren Stefan Jönsson, MSB.

Vägledningen blir på 40-tal sidor, släpps i början av maj och kommer att finnas tillgänglig digitalt för nedladdning från MSBs webbplats.

Genom ett samarbete mellan Försvarsmakten, räddningstjänsten och MSB genomfördes förra våren ett antal utbildningar för effektivare nyttjande av helikopterresurser vid skogsbränder. Under våren körs en ny omgång där den nya vägledningen kommer att vävas in. Det blir sammanlagt sju utbildningstillfällen i Kallinge, Malmen, Kallax, Karlstad och Östersund.