Erfarenhet

Batteriladdare orsakade två bränder

Under vintern 2015 har två bränder i Räddningstjänsten Syds område orsakats av samma modell av batteriladdare som importerats från Holland.

Modellen heter Boxo Mini Jump starter, tillverkas i Holland av företaget Serenco. Enligt den svenske importören är det en ny modell som funnits på marknaden sedan början på hösten 2014.

Laddaren är mycket effektiv och har kapacitet att starta upp dieselmotorer men de kan också ladda datorer, mobiltelefoner, personbilsbatterier med mera.

Bränderna har startat när laddarna själva har stått på laddning, vilket de ska göra i minst 15 timmar före användning. Båda bränderna har inträffat i bilverkstäder.

Eftersom laddarna kan användas till att ladda många olika typer av maskiner eller apparater har den flera utgångar där man kopplar in den maskin som ska laddas.

Ingången där man laddar själva batteriladdaren har samma kontakt som en av utgångarna vilket innebär att man kan koppla fel och koppla inkommande spänning/ström på en utgående kontakt.

Detta innebär att det blir en överbelastning och i dessa fall en överhettning som har lett till brand.

Brandskadorna har i båda fallen varit begränsade men rök- och sotskadorna stora.

I det ena fallet stod batteriladdaren på laddning över natten på ett kontor med dörren stängd och det begränsade brandskadorna då det troligen inte fanns tillräckligt mycket syre för branden att växa till.

En fåtölj och lite kläder brann men det självslocknade och personalen upptäckte att det brunnit morgonen efter.

I det andra fallet brann det när räddningstjänsten kom till platsen. Branden släcktes snabbt, bland annat eftersom verksamhetsutövaren fanns på plats och kunde visa in rökdykarna.

En brandtekniskt avskiljande dörr mellan verkstaden och personalutrymmet stod öppen och bidrog till rökspridning mellan våningsplanen. Det brann vid ett verktygsskåp, en arbetsbänk och i en låda under bänken.

Utredaren har varit i kontakt med den svenska importören och påpekat problemet. De har i sin tur pratat med tillverkaren i Holland som nu återkallat alla laddare av denna modell och ersätter dem med nya. Den nya modellen är modifierad så att det inte går att koppla fel.