Nyhet

Nya skyddsrumsplatser föreslås

Upp till 25 000 nya skyddsrumsplatser under en femårsperiod. Det föreslås i utredningen ”Stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd beredskap”, som lämnades till regeringen 7 november.

– Finns bara tid att förbereda sig så kommer vi att klara det, spår MSB:s Lars Gråbergs.

På grund av omvärldsläge och prioriteringar har det inte förekommit någon ren nyproduktion av skyddsrum i Sverige, där staten betalar, sedan början av 2000-talet.
Trots det är Sverige ett av de skyddsrums-tätaste länderna i världen med cirka 64 000 skyddsrum som har plats för sju miljoner människor.

Skyddsrummen ligger dock inte alltid på rätt ställen utifrån dagens behov. Grundprincipen är att det ska finnas skyddsrum där bebyggelsen är tät och instängd.
– Utgår man från de kriterierna så saknas det skyddsrum i nybyggda områden i städer. Jag brukar ta Hammarby sjöstad som exempel. Det ska bo runt 30 000 personer där men det finns inga skyddsrum, säger Lars Gråbergs, kvalificerad skyddsrumssakkunnig.

25 000 nya skyddsrumsplatser – hur många skyddsrum handlar det om?
– Ska man optimera storlek kontra utrustning bör de byggas för maximalt 120 personer. Då hamnar vi på drygt 200 skyddsrum.

Känns det rimligt på fem år?
– Det beror på hur man bygger upp systemet. Är det MSB som ska organisera och projektleda – ja, då är det ju svårt eftersom vi inte har de resurserna i dag. Men detta är kanske inget som kommer över en natt, utan vi hinner bygga upp en organisation för det. Entreprenadsidan klarar av att bygga skyddsrum i dag så det bör inte vara några problem egentligen. Finns bara tid att förbereda sig så kommer vi att klara det.