Nyhet

Enkla instruktioner ska hjälpa fastighetsägare

Vid höjd beredskap har fastighetsägaren två dygn på sig att ställa i ordning ett skyddsrum. För att processen ska kännas tryggare håller MSB på att ta fram instruktioner i ”Ikea-stil”.

Hur ser en stötvågsventil eller en övertrycksventil ut? Tja, det kan nog inte alla fastighetsägare svara på.

Därför håller MSB på att ta fram ett antal iordningställande-principer som förklarar hur man ställer i ordning ett skyddsrum rent praktiskt. Instruktionerna visar på ett enkelt sätt, med många bilder, hur olika komponenter och funktioner monteras och ställs i ordning för drift. Det kan exempelvis vara hur en tröskel eller gummipackningarna på dörrarna monteras.
– Man ska känna sig trygg med hur det går till. Tanken är att instruktionerna ska kunna skrivas ut från MSB:s webb och förvaras i skyddsrumsförrådet, säger MSB:s Lars Gråbergs.

Behovet av mer information har växt fram och sattes på sin spets i och med Rysslands invasion av Ukraina. MSB:s skyddsrumskarta blev överbelastad när folk ville in och titta efter närmaste skyddsrum. Det har resulterat i att kartan byggts om och nu är mer robust.

Sedan dess har MSB också tagit fram en broschyr som gått ut till fastighetsägarna under det senaste halvåret, som hjälp till den som har ansvar för ett skyddsrum. Den förklarar hur skyddsrummet fungerar, hur det ska underhållas och vilka krav som finns. Även broschyren finns på MSB:s webb.
– Som koppling till det har vi dessutom tagit fram en egenkontroll-checklista för att fastighetsägaren på ett enkelt sätt ska kunna checka av att skyddsrummet är i rätt skick. Den är naturligtvis inte lika omfattande som checklistan vi använder när vi gör en skyddsrumskontroll, men den ger en bra bild av skicket på skyddsrummet.