Nyhet

GD för ny myndighet utsedd

Henrik Landerholm, 58, blir generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar som startar sin verksamhet vid årsskiftet. Det offentliggjorde regeringen på torsdagen, 15 oktober.

 

- Myndigheten kommer att ha en komplex verksamhet, med kontaktytor mot både det militära försvaret och civila myndigheter. Med Henrik Landerholms bakgrund och tidigare erfarenheter är jag övertygad om att han kommer att leda myndigheten på ett utmärkt sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Henrik Landerholm kommer närmast från uppdraget som ambassadör i Förenade Arabemiraten. Han har tidigare bland annat varit ambassadör i Lettland, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin och rektor för Försvarshögskolan. Han har även varit riksdagsledamot (m) och var under flera år ordförande för försvarsutskottet.

Regeringen har också beslutat om den nya myndighetens instruktion, som anger ansvarsområden och uppgifter. Myndigheten kommer att leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar, lämna stöd till sådan verksamhet och bidra till att stärka befolkningens motståndskraft. Uppgifterna gäller under både fred och höjd beredskap.

En viktig del i myndighetens arbete blir att stärka den samlade förmågan att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige.