Reportage

”Värre än Nordirland på 1970-talet”

— Allvaret i situationen kan illustreras med att för närvarande har vi mera skjutningar och sprängningar än man hade på Nordirland under pågående konflikt med IRA, så illa är det. Det är riktigt, riktigt illa.

Terrorismforskaren Hans Brun medverkade på CBRNE-dagarna i Umeå i slutet av oktober under rubriken Beredskap, säkerhet och terrorism. Han berättade att fler åker utomlands för att lära sig hantera skjutvapen.

— I normala fall lär sig jihadistiska förövare att skjuta i träningsläger i Afghanistan eller Nordafrika. Tillhör man högerextrema kanske man åker till Ryssland. Det har medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen gjort och utbildats av en paramilitär grupp. Man kan också resa till Sydafrika och vi ser allt fler resor från Skandinavien och USA vad gäller den högerextrema miljön.

Brun varnade samtidigt för hotet inifrån genom den återinförda värnplikten och nyanställningen av 10 000-tals poliser.

— Risken finns man tar sig in i en organisation och skaffar sig utbildning som kan missbrukas. Försvarsmakten är medveten om detta, men det ser annorlunda ut hos polisen och åklagarmyndigheten osv, där man inte har rutiner med säkerhetssamtal till exempel.

Sverige är fredsskadat och förstår inte hur allvarligt läget är när det gäller terrorism och antagonistiska hot, enligt Hans Brun.

— Terrorism framställs ofta som verk av galningar, något som vi som jobbar med detta värjer oss emot. Terrorism är ett medvetet val av en rationell aktör. Sen må det vara så att vi inte förstår den rationaliteten. Anders Behring Breivik var ultrarationell, han planerade sitt dåd i åratal, visste exakt vad han gjorde. Strategin är ganska enkel, man använder våld och hot om våld för att skapa kaos och osäkerhet i samhället. Man vill få allmänheten att tvivla på regeringens förmåga att hantera situationen.

Det andra syftet är att provocera fram en överreaktion från statens sida och det tredje, uppnå sina politiska mål.

— Här brukar de köra fast. Ytterst få terrorgrupper lyckas med den här ambitionen. Förr eller senare kraftsamlar samhället och reder ut situationen. De enda som eventuellt har lyckats är FNL i Algeriet, eventuellt IRA som faktiskt sitter vid makten nu i Nordirland. Kanske också de judiska terrorgrupperna som delvis bidrog till att staten Israel skapades. Hur stor den inverkan egentligen var är svårt att uppskatta, men terrorism användes som redskap för att skapa en judisk stat. En av de som föll offer för det var Folke Bernadotte.

Antagonistiska hot kan komma från en lång rad olika aktörer, inte minst andra stater.

Vissa forskare gör skillnad mellan vad de kallar gammal och ny terrorism.

— Poängen är att den gamla terrorismen, IRA, ETA, RAF i Tyskland, kännetecknades av väldigt tydliga politiska mål och ett väldigt begränsat bruk av våld. Baader-Meinhof mördade i första hand poliser, en del kända politiker, men skulle aldrig gått in på en gayklubb och skjutit ihjäl folk till höger och vänster. Den absoluta majoriteten av IRAs offer var inte civila utan poliser, militärer och politiska motståndare. Den nya terrorismen kännetecknas av urskillningslöst våld för att skada och döda så många som möjligt. Det är den nya hotbilden och det gör det ännu mer komplicerat.

I Sverige finns tre miljöer som kan tänkas använda våld, jihadism, våldsbejakande vänsterextremism, de autonoma där vi har grupper som Afa och Revolutionära fronten och högerextrema.

— För tillfället är de autonoma i den vänsterradikala miljön så gott som utraderade. Många har ganska nyligen dömts till fängelsestraff, andra har blivit äldre och fortsatt sina högskolestudier. Det här är en grupp som är väldigt välutbildad och som återfinns på universitetsorter, kommer från en ganska gedigen medelklassbakgrund. De rör sig i den här miljön ett par år och går sen vidare i livet. De kan dyka upp som motdemonstranter och kan ställa till en hel del bråk och tumult. De attackerar gärna politiska motståndare. Flera sverigedemokrater har misshandlats i sina hem. De skrämmer människor från att delta i politiska manifestationer och det skyddas i grundlagen oavsett vad vi själva tycker.

– Men i och med att de i första hand är intresserade av att diskutera ekonomi och maktförhållanden i samhället så är de inte jätteintresserade av att skada allt och alla.

USAs tillbakadragande från norra Syrien anses ha ökat risken för att IS-fångar tar sig till Europa. Sverige har ett stor antal IS-återvändare.

— Fyra IS-återvändare har fått arbete på salafistiskt inspirerade friskolor, framför allt i Göteborgsområdet. Det är skrattretande uselt att det är på det sättet. Att de överhuvudtaget tillåts undervisa eller vistas i närheten av skolbarn är obegripligt. Indoktrineringen fortsätter och i dagsläget finns minst 75 skolor i Sverige som är salafistiskt orienterade där jihadismen inryms.

Han anser att situationen med antagonistiska hot är allvarligare än de flesta förstår, men att ett annat område oroar honom mest.

— Det jag är riktigt orolig för är cyberhotet. På vilket universitet som helst kan man få en ganska avancerad utbildning i möjligheten att missbruka modern datateknik. Hur vi ska upptäcka det i tid när vapnet är en vanlig dator, det bekymrar mig, säger Hans Brun.

Vid frågestunden tyckte en i publiken att Hans Brun låter motivet påverka synen på vilken terrorism är största problemet.

– Du var lite ursäktande mot vänsterextremism. Det är synd att du betonar vänsterextremism, jihadism och högerextremism. Jag tycker vi ska ha samlingsbegrepp för allt som har till syfte att destabiliserar samhället och är brottsligt.