Nyhet

Skyddsmask 90 nytillverkas

Försvarets materielverk planerar redan nästa år dra igång nyproduktion av Skyddsmask 90.

— Jag vågar påstå att den här masken, som vi köpte för en liten summa jämfört med vad den skulle kosta idag, fortfarande är en av världens bästa skyddsmasker, säger Richard Sandström, FMV, Försvarets materielverk.

Åren 1994-1999 tillverkades 750 000 Skyddsmask 90 åt Försvarsmakten och dåvarande Räddningsverket. Den finns i dag hos en rad myndigheter men det är bara Försvarsmakten som får och vågar använda den. Dilemmat är att masken inte är CE-märkt

— Den utvecklades innan CE-direktivet kom och mot svenska krav som är hårdare än Nato-kraven. Det gör att jag känner mig ganska trygg i att den skulle klara Nato-kraven. Den här är mycket hårdare testad, säger Richard Sandström.

FMV har kontaktat EU-företag som får CE-märka masker och ett av dem har sagt att om Skyddsmask 90 tillverkades idag skulle den förmodligen uppfylla CE-direktivet. Problemet är att Arbetsmiljöverket bara kan godkänna Skyddsmask 90 om den tillverkas idag.

— Vi känner att det finns en enorm potential i Skyddsmask 90 och hela samhället skulle må bra av att ha en mask i Sverige.

Maskerna är nu 20-25 år gamla och tillsammans med sina projektledare har Richard Sandström till uppgift att övervaka hur de mår.

— Det gör vi vartannat år, varje år när vi är lite osäkra. Vi kontrollerar att filtret fortfarande fungerar, hur butylgummit åldras och det här året också alla ingående detaljer. Masken mår väldigt bra, knappt man kan säga att den åldras, den har enormt bra egenskaper. Även när vi tvättat och sanerat den ett antal gånger är den i princip som ny igen.

Tillverkningen upphörde 1999 och FMV har hittat tillverkningsutrustningen som stått i ett förråd och är till salu. Utrustningen för underhåll köpte FMV 1999 och har nu tagit ur malpåsen för att serva maskerna. Redan nästa år vill man starta nytillverkning av Skyddsmask 90 med en första leverans till Försvarsmakten 2021.

— Den nya masken ska vara Nato-godkänd, interoperabel och vara CE-märkt. Vi vill göra en upphandling som andra myndigheter kan avropa på. Första partiet kommer att vara identiskt med det som tillverkades 1999 och den här gången ska den CE-märkas. Parti två kommer att få förbättringar enligt önskemål från Försvarsmakten. Vi tjänar ruskiga pengar på att väcka liv i den här masken, säger Richard Sandström.