Nyhet

Järfälla placerar flyktingar i andra kommuner

När kommunen inte klarar att placera ensamkommande flyktingbarn, då slussas de ut i andra delar av landet. Så gör Järfälla.

– Vi klarar att ordna placering i Järfälla åt tre av tio som kommer till oss. Resten placeras ut i andra kommuner, mest norrut, säger Johan Bergman, socialdirektör i kommunen.

Samtidigt har kommunen ansvaret att följa upp flyktingbarnen, även om de slussats ut i landet.

– Om vi nästa år har 400 nyanlända som ska följas upp, då får våra socialsekreterare fullt upp med att resa land och rike runt.

Järfälla kommun placerar ett normalt 40 barn under ett år. I år är man uppe i 170, fortsätter flödet i samma takt kommer man ha 600 i slutet av nästa år.

– Samtidigt, det finns föräldrar någonstans som är tacksamma för vårt mottagande av deras barn, det kan trigga mig lite. Men jag är rädd att det kommer en dag när jag säger till mina chefer att vi inte kan leva upp till lagstiftningen, säger Johan Bergman.

Han har också en bön om att göra arbetet enklare.

– Låt oss slippa alla regler. Jag har barn hemma, men när vi ska ordna boenden till flyktingar ska vi göra det med åtta gånger högre säkerhet än jag har hemma hos mig.