Reportage

Satir à la Lindström

Humorn är ofta skoningslös. Brutalt rolig. Hans Lindström, som tecknar i Tjugofyra7, har blivit en av landets mest uppskattade satirtecknare. Fast inte av alla. Finanstidningen sa upp bekantskapen. – De tyckte jag ritade limousinerna för långa. Jag fick sparken.

Men en satirtecknare som gillas av alla är sannolikt ingen bra satirtecknare.

– Teckningar som är både roliga och oförargliga kan vara svåra att göra, säger han själv.

Hans Lindström, 60, hade nått mogen ålder när han började teckna på allvar. Han visade några teckningar för två kompisar. De höll på att skratta på sig och Lindström insåg att det kanske var något att satsa på. Då var han 43 år.

Lindström kladdade på papper redan som liten, men yrkeslivet började på pappersbruket hemma i Gransholm och fortsatte som svetsare i Växjö. CVn säger också chaufför, lagerarbetare, sjukvårdsbiträde och en del annat.

Var på han gjorde ett tvärt kast in i den akademiska världen. Blev filosofie doktor i litteraturvetenskap när han disputerade under rubriken ”Skrattet åt världen i litteraturen”.

Men i stället för att leva på doktorandlön lämnade han Lunds universitet lika tvärt och upptäckte till slut vad han egentligen alltid velat pyssla med.

Nu finns Lindströms teckningar i ett 20-tal tidningar från Dagens Nyheter till Hundsport, han har gett ut album och publicerar dagligen teckningar på sin egen hemsida.

Han tecknar sällan på beställning utan gör en-två teckningar om dagen som sedan ofta gillas av kunder.

– Det skapar en illusion om att jag tecknar till mig själv…

Som tecknare vill han förstås vara fri. Fri från jobbet är han dock inte även om dagens produktion kan vara färdig vid lunch. Det är att hänga med i vad som händer i världen, i stort och smått, som ger näring åt tecknandet.

– Det är ju en jävla fars som hela tiden utspelar sig framför ögonen på oss. Det passerar på något vis genom ett lindströmskt filter och blir till teckningar.
Lindström skissar med blyertspenna, lägger konturer i tusch, skannar in bilden i datorn och färglägger i photoshop.