Nyhet

Nio mobila basstationer i beredskap

Nio mobila basstationer står numera strategiskt utplacerade i landet som resursförstärkning av Rakelnätet.

– Från det att de är på plats ska de vara i drift inom en timme, säger Anita Gahlin, MSB.

De mobila basstationerna, eller Mobas som de kallas, har tagits fram som en snabbare resurs än den container som funnits sedan tidigare.

De nio stationerna finns i två modeller:

  • Fem är färdiga bilsläp som kopplas till dragkrok. Allt är integrerat i släpet med antennen monterad på taket.
  • De fyra övriga är till för mer otillgängliga områden, dit en basstation kan behöva transporteras med exempelvis helikopter, båt, eller fyrhjuling. Utrustningen är i moduler, tält ingår som skydd för basstation och personal.

De två varianterna av mobila basstationer har samma funktion och prestanda. Kapaciteten är åtta så kallade tidsluckor med plats för upp till 13-18 talgrupper.

Den äldre container-modellen har större kapacitet, 16 tidsluckor och upp till 30-35 talgrupper. Containern tar tid att få på plats, men är en större resurs vid långvarigt behov.

Mobas är en resurs för tillfällig förstärkning av Rakelnätet.  De används främst vid större händelser eller kriser, men kan även vara resurs om en ordinarie basstation blir utslagen.

– De mobila basstationerna kan användas innan containern anländer. Om en händelse förändras är de också lätta att flytta för bättre placering, säger Anita Gahlin.

Förfrågan om nätförstärkning med Mobas görs hos
MSBs tib vid akuta händelser, hos länsstyrelsen vid planerade händelser.
De mobila basstationerna har funnits tillgängliga sedan i somras, men ännu inte använts skarpt.