Reportage

Började samla SM-guld vid 39

Han har alltid gillat fysiska utmaningar. Så varför inte börja med amerikansk fotboll – som 39-åring.

– Jag var väldigt aggressiv men fattade inte riktigt spelet

Nu har John Isaksson, 45, fem SM-guld och ett mästerskap i Champions league.

Men apropå att kittlas av utmaningar hoppar vi tillbaka ett antal år i tiden. John Isaksson, i dag IT-sambandstekniker på MSB, jobbade på A9 i Kristinehamn. Några kompisar pratade om Nijmegenmarschen i Nederländerna som den verkliga utmaningen, gå fyra mil varje dag under ett antal dagar.

John packade ryggsäcken, liggunderlag och traskade hem till föräldrarna i Torsby. 14 mil. Klarade det med tre övernattningar, någon under bar himmel.

– Mest för att se om det var möjligt, säger han.

Bara så där, alltså.

För sex år sedan knackade Tracey Gere, coachen i Carlstad Crusaders, på hos John Isaksson. Det behövdes spelare, varför inte den atletiske grannen.
Han nappade. Och plötsligt var John Isaksson, 95 kilo, inte så stor.

John Isaksson– Det var också en upplevelse, att framför sig se en kille som väger 160 kilo. Han lyfte mig, lekte med mig.

Men John behövdes. Amerikansk fotboll kräver många spelare. Olika uppställningar i försvar och anfall, specialister för olika moment och gardering för skador ("Det är inte ofarligt att spela"). 34 namn i laguppställningen för match.

John Isaksson klev rätt in i A-lagets defensiva uppställning.

– Jag var väldigt aggressiv, men fattade inte riktigt spelet. Förstod inte hur jag skulle använda aggressioner och vilja på rätt sätt.

Springa och tackla är en sak, förstå spelet något annat. Momenten är många och detaljrika, taktiken avancerad.

– Man har olika förmågor att lära sig snabbt. Att göra det är inte ett utmärkande drag hos mig.

Men han lärde sig. Och under intervjun kommer lidelsen fram, John försöker förklara spelmoment och rörelser för en okunnig.

– Det handlar om vad man gör som enhet, först genom samverkan kan man flytta bollen dit man vill. För att flytta på en motståndare måste man ha puls och samtidigt vara beredd på att ta emot en smäll.

Möjligheten att ta i hårt tillsammans med andra som uppskattar samma sak är en stor del av lockelsen.

Men pusslet med mycket träning och familjeliv fungerar inte alltid. Nästa år blir det spel på mer sparsam nivå.

– Jag har en liten parvel hemma. Ska man fortsätta ha en glad partner går det inte att satsa fullt ut.

Den andra kärleken, den till amerikansk fotboll och Crusaders, vill han också vårda. John lyfter fram att en del av hans lagkompisar inte känt sig välkomna i andra idrotter men att Crusaders välkomnar alla. Samtidigt är klubben dominant med åtta raka SM-guld.

Krav maga och hemvärnet är två andra intressen han gärna pratar varmt om. Krav maga är träning i självförsvar som härstammar från israeliska armén.

– Det ger förmågan att freda sig själv i nödvärn, går inte att tävla i. Träning är viktigt för mig, får mig att må bättre. Önskar bara jag haft förståelsen för hur kroppen reagerar, för mina atletiska förutsättningar, när jag var 20 och inte vid 30 år.

Den fysiska förmågan kan orsaka förvecklingar. Personal på MSBs internationella insatser ifrågasatte om väskorna med kommunikations- och stabsutrustning verkligen behövde vara så tunga. 32 kilo. John hade packat dem.

Han hörde synpunkten, testade. Tog en väska och sprang upp och ner några våningar på kontoret i Karlstad. Tunga? Var kanske delade meningar om det.