Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

"Utmaning ta hand om kraften"

De frivilliga gjorde viktiga insatser vid sommarens skogsbränder. Samtidigt innebär de en stor utmaning för räddningstjänsten. Hur många behövs och vad kan de bidra med? Är det ibland mer folksamling än kraftsamling?

Kan vara avgörande - och belastning

Frivilliga kan vara avgörande för att klara en katastrof. De kan också i vissa lägen bli en belastning och hos räddningstjänsten finns en kluvenhet i inställningen till dem. De stora frågorna är spontanfrivilliga och förhållandet frivillighet och ersättning.

Frivillig samordning

Röda Korset fick i uppdrag av MSB att samordna spontanfrivilliga under skogsbränderna. När MSB gick ut med sin PM om ersättning även till frivilliga skapade det viss oro inom en organisation som bygger på ideellt arbete.

"Tidigare inget snack om betalt"

MSBs PM om att även frivilliga ska ha ersättning motsvarande deltidsbrandman blev startskottet för diskussioner om frivillighet och ett omfattande arbete med ersättningssanspråk.

Rutiner hindrar kaos

Även frivilligorganisationer vittnar om det inledande kaoset. Det krävs rutiner, räcker inte med namn och mobilnummer till den som anmäler sig som frivillig.

Överrumplade av fakturor

Anstormningen av frivilliga som hjälpte till vid skogsbränderna överrumplade räddningstjänsten i Karlstadsregionen.
Det gjorde också fakturorna på närmare 400 000 kronor som plötsligt damp ner. Två av kraven har dessutom polisanmälts.

Viktiga för totalförsvaret

Frivilliga överlag och kanske särskilt frivilligorganisationerna är en viktig resurs vid stora händelser men även för totalförsvaret. Därför beslöt regeringen att skjuta till 25 miljoner till frivilligorganisationerna vid sommarens skogsbränder.

40 000 mil i bil utan ersättning

40 000 mil i bil för att sköta brandflyget. Utan ersättning.
– Det finns en smärtgräns. Någon form av reseersättning måste vara rimligt, säger Thomas Alexandersson, kårchef för Frivilliga flygkåren, FFK.

Länsstyrelsen skriver avtal

– Den lärdom vi dragit är att vi upprättar samarbetsavtal med frivilligorganisationer som spontanfrivilliga får vända sig till vid nästa händelse.

MSB skriver avtal om helikoptrar – kommunerna nyttjar gratis

Sverige behöver helikoptrar och flygplan för kunna bekämpa skogsbränder i framtiden.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen