Nyhet

Storgöteborg visade musklerna - effektiv insats vid explosion

Explosionen i ett bostadshus i centrala Göteborg tog en persons liv och blev en krävande insats. Men Räddningstjänsten Storgöteborg visade musklerna och bedöms ha gjort en effektiv insats, trots det komplicerade utgångsläget.

Larmet till flerbostadshuset i centrala Göteborg, nära Slottsskogen, kom in under tidiga morgonen 28 september förra året. Det blev en räddningsinsats utöver det normala,

Storgöteborg sattes på svåra prov. När första bilarna kom till skadeplatsen var det många personer som stod på balkongerna och behövde utrymmas samtidigt.

Explosionen, branden och rökutvecklingen var omfattande. Insatsen blev långvarig med  mycket stort livräddningsarbete. En person dog och flera fick föras till sjukhus, många blev hemlösa. Totalt utrymdes 140 personer från huset.

Storgöteborg skickade omgående ut rejäla resurser. Mindre än 15 minuter efter larm fanns styrkor från Gårda, Frölunda och Lundby på plats med bland annat fyra höjdfordon. Senare kom fler resurser.

På cirka två timmar utrymdes 60 lägenheter, ungefär en lägenhet varannan minut vilket i den utredning som MSB genomfört bedöms som effektivt.

- Det förhindrade att händelsen fick ännu värre konsekvenser. Och trots att man hade en väldigt stor räddningsinsats var inte Göteborg tömt på räddningsresurser, man kunde hantera andra larm samtidigt. Det är en stor styrka, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

Men även om stora resurser omgående skickades till skadeplatsen bedömer utredarna att resurserna var för få. Det grundas på att personer i ledande funktion beskrivit arbetet som krävande, flera styrkeledare har uttryckt att det var brist på brandmän.

- Vid stora händelser som denna är det i stort sett alltid för få resurser i början. Och det är i stort sett bara Stockholm och Göteborg som i ett inledande skede klarar att larma ut de resurser man hade här.

Vid 13-tiden började branden vara under kontroll och nedtrappning att planeras. Under kvällen kontrollerade räddningstjänsten kontinuerligt framförallt de tre drabbade trapphusen och en butik. Insatsen avslutades 11:00 dagen efter.

Några lärdomar:

  • Viktigt att våga larma ut mycket resurser när man förstår att det är något utöver det vanliga.
  • En stor och långvarig insats kräver mycket personal.
  • Organisera och samordna räddningsresurser i en region är ett sätt att få tillgång till fler resurser än de som finns lokalt.

- Liknande stora händelser skulle kunna inträffa på de flesta orter i landet. Det ställer krav som överstiger de allra flesta räddningstjänsters egna förmågor. De är därför beroende av att få stöd och hjälp av andra räddningstjänster. Att enas om vad man kan stötta varandra med är något som behöver förberedas innan större händelser inträffar, säger Ulf Bergholm.


TIDER

  • 04:47:25 första samtalet till 112
  • 04:48:53 räddningstjänsten larmas
  • 04:55:00 Gårdas styrka på plats
  • 05:01:00 Frölundas styrka på plats
  • 05:03:00 Lundbys styrka på plats