Reportage

"Starkare än någonsin"

– Vi är starkare än vi någonsin varit. Det säger Peo Staberyd, brandchef i Nerikes brandkår.

Han är mycket nöjd med räddningsregionen och jämför med skogsbrandssommaren 2018.

– Då nyttjades personalen hårt och var nära att knäckas, hände att utslitna deltidsbrandmän gick från passet till ett jobb inom industrin. Det var inte bra. Nu kan vi lösa en sådan belastning på ett mycket bättre sätt.

Förutom mer muskler framhåller Staberyd ökad kvalité i ledningsarbetet.

– Vi har lika lösningar när vi jobbar och får fram en standard. Vi genomför gemensamma utbildningar, grunden är styrkeledarna och sedan uppåt i systemet.

Synergieffekter är gemensamma upphandlingar av fordon och andra resurser, olika kompetenser i regionen nyttjas till förmån för alla, man lär av varandra.

Nästa lyft förväntas den nya samhällsgemensamma ledningscentralen bli. Polisens bygge ska stå klart 2023 och där ska räddningsregionen och SOS samarbeta intimt med polisen i ledningsarbetet.

– Det blir också utbildningsplats för larm- och ledningspersonal inom polisen, en verksamhet vi är intresserade att ta del av. Polisen är också duktig på att hantera flera samtidiga händelser, vi sneglar på dem och har fått ut mycket av hur polisen jobbar.

Peo Staberyd skulle med ålderns rätt kunna ta pension i år, men brinner fortfarande för jobbet och tänker stanna kvar två år till.

– Man är mer motiverad att kliva på beredskap när man vet att det händer saker. Det är svårt att gå i pension nu.

LÄS OCKSÅ

Övervakar 42 kommuner

FAKTA

Räddningsregion Bergslagen

  • 42 kommuner, 740 000 invånare.
  • Omfattar hela Värmlands och Örebro län, stora delar av Dalarna samt Bengtsfors och Åmål i Västra Götaland.
  • Cirka 48 000 kvadratkilometer, drygt en tiondel av Sveriges yta. 45 mil gräns mot Norge.
  • 17 räddningstjänstorganisationer, 110 brandstationer med 415 personer i beredskap. Därtill cirka 200 personer i 22 brandvärn.
  • Uppskattningsvis cirka 7 500 larm/händelser under ett år, eller i snitt 20 per dygn.
  • Ny samhällsgemensam ledningscentral i Örebro 2023. Kommer drivas av Polisen. SOS Alarm och räddningstjänstens larm och ledning hyr in sig i gemensamma lokaler med polisen.