
Ytterligare satsningar på civila försvaret
Förmågan i det civila försvaret behöver stärkas ytterligare och takten i utvecklingen behöver öka.
Det menar regeringen som i sin vårändringsbudget skjuter till 40,5 miljoner kronor till MSB.
Regeringen har redan tidigare meddelat att man vill göra ändringar i lagen om brandfarliga och explosiva varor som bland annat innebär att MSB ska utöva tillsyn och ge stöd till den kommunala tillståndsverksamheten gällande brandfarliga och explosiva varor samt samordna kommunernas arbete.
För att förbereda för de nya uppgifterna behöver MSB utveckla sina arbetssätt och verktyg, konstaterar regeringen. Anslaget bör därför ökas med 4 miljoner kronor 2025. Anslaget beräknas öka med 12 miljoner kronor 2026 och med 7 miljoner kronor från och med 2027.
Regeringen menar också att det behövs fler åtgärder för att stärka Sveriges förmåga att bemöta hybridaktiviteter.
- Förutsättningarna bör därför stärkas för MSB:s arbete med snabbinsatsförmågor i syfte att motverka och bemöta hybrida hot och angrepp, skriver regeringen som i budgetpropositionen föreslår att anslaget ökas med 5 miljoner kronor.
Regeringen vill också satsa på rymdsäkerhet.
"Ett effektivt utnyttjande av rymdtjänster och rymddata utgör en del av Sveriges totalförsvarsförmåga och är en förutsättning för bland annat sjö- och luftfartens tillgång till robust tid och position. Det är angeläget att MSB ges stärkta förutsättningar att samordna arbetet med att tillgängliggöra det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo PRS i Sverige" skriver regeringen, som därför föreslår ökade anslag med 20 miljoner kronor.
Vidare bör ytterligare åtgärder vidtas inom ramen för MSB:s arbete med rymdsäkerhet inom totalförsvaret, menar regeringen. Anslaget bör därför ökas med 7 miljoner kronor.
Regeringen vill därutöver att ytterligare insatser genomförs för att främja forskning och innovation inom cybersäkerhetsområdet. Anslaget bör därför ökas med 7 miljoner kronor.
Sammantaget föreslår regeringen, efter några mindre omdisponeringar mellan utgiftsområden, att anslaget till MSB ökas med 40,5 miljoner kronor.
- Det finns höga förväntningar och krav på en fortsatt skyndsam utveckling av det civila försvaret och det osäkra säkerhetsläget ökar kraven ytterligare. De föreslagna satsningarna i vårändringsbudgeten är ytterligare förstärkningar för att vi snabbare ska kunna bygga upp det civila försvaret, säger MSB:s genberaldirektör Mikael Frisell.
Utöver satsningarna på det civila försvaret föreslår regeringen även en utökad anslagsnivå på 35 miljoner för att kunna betala ut ersättningar till kommunala räddningstjänster. Det beror främst på kommunernas insatser för sanering efter oljeutsläppet till följd av grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge i oktober 2023.
Därutöver föreslår regeringen att anslaget till området krisberedskap utökas med 34,5 miljoner kronor. Anslaget används bland annat för att finansiera åtgärder som stärker samhällets samlade beredskap och förmåga att hantera allvarliga kriser och deras konsekvenser.
Verksamheter som får ökade anslag är nationella förstärkningsresurser för kommunal räddningstjänst gällande till exempel reservkraft, brandbekämpning samt indikering av farliga ämnen.
Vidare bör signalskyddet inom det civila försvaret stärkas, menar regeringen.
Därutöver vill regeringen att ett pilotprojekt genomförs för att utforska ny teknik, nya samarbeten och arbetssätt i syfte att utveckla innovationsförmågan inom det civila försvaret.
Riksdagen tar beslut om regeringens förslag till vårändringsbudget den 11 juni.