Nyhet

Utveckling kräver förändring -Orealistiska mål är roligare

Omöjligt korta deadlines och orealistiska mål. Två ingredienser för att utveckla och ta steg framåt med organisationen, anser Marcus Wallén, brandman i Norrtälje.

– Korta deadlines är inte för att stressa personalen, mer för psykologisk effekt. Och vi får snabbare veta om vi har rätt kompetens, med långa deadlines kan vi ha förlorat månader.

– Orealistiska mål är roligare, folk blir nyfikna och man får in energi. Vi får bli nöjda med det vi gör, men då också acceptera att vi inte hänger med. Vi måste framåt, säger Marcus Wallén.

Filosofin är samlade erfarenheter, mycket av dem från tiden hos spelutvecklaren King där Marcus Wallén var en av ledarna när spelet Candy Crush utvecklades från ett spel i mängden till formidabel succé. Företaget såldes senare för 50 miljarder kronor.

– Vi gick från 80 till 2 000 anställda på två år, anställde två personer om dagen, sju dagar i veckan. Och vi gjorde det med bibehållen kultur.

Ha kul på jobbet och välkomna nya, var nycklar. En del av receptet var också, enligt Marcus Wallén, stort involverande av personalen.

– Upplever ibland att personalen på sin höjd får besked via mejl när någon rekryterats. Vänd på det. Låt medarbetarna göra första intervjuerna. När jag kom in i bilden var det sjätte intervjun, rekryteringen egentligen klar. Startsträckan att komma in i jobbet blev kortare, eftersom de nya redan var bekanta med oss.

Familjen Wallén beslutade så småningom att lämna London och flytta hem till Sverige. De bosatte sig på Väddö, Marcus blev brandman, och har varit delaktig i Norrtäljes lyckade rekrytering av deltidsbrandmän där antalet sökande ökat med 250 procent.

För att fortsätta utvecklas krävs förändring, framhåller Marcus Wallén. Utveckling ett måste för att inte hamna efter, det gäller även räddningstjänsten.

– Att ändra är svårt, det blir friktion. Men om man har bra riktningar får man resultat. Och det är inte vi ledare som ska komma på saker, vi ske ge förutsättningar.

För Marcus Wallén kokar ledarskap ner till förtroende och tillit – jobba med transparens, tydlighet och vara motiverande.

– Morot, piska och kontroll fungerade vid löpande bandet, men är inte motiverande. Det handlar om att skapa en miljö där personalen kan verka i lugn och ro, jag hanterar kaoset.

Det kan gå till så att ledningen beslutar om åtta prioriterade saker som ska göras, teamen får själva besluta vad av det de ska göra de närmaste veckorna. Sen kommer de tillbaka och levererar, oftast mer än de ska.