Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Förödelsen hos Polarbröd

En augustikväll hände det som inte fick hända vid Polarbröds anläggning i Älvsbyn.
Något gick fel och på det följde en rad olika omständigheter som tillsammans med historiken kring byggnaden, medförde stora konsekvenser för företaget, dess anställda och orten.

Hur kunde det gå så illa?

Vid stora och komplexa händelser är det sällan en enskild faktor som är avgörande för hur utgången av händelsen blir.
Något gick fel och på detta följde en rad olika omständigheter som tillsammans med historiken kring byggnaden medförde stora konsekvenser.

Från liten brand till totalbrand

Polarbröds fabrik startades efter att ha stått still över helgen. I samband med uppstarten kl. 22.21 uppstod någon form av problem, vilket krävde personalens uppmärksamhet.

Flera bränder med el-cyklar och el-sparkcyklar

Produkter med litiumjonbatterier blir allt vanligare i vår vardag och utvecklingen av nya produkter går snabbt.
De flesta av oss har flera produkter med litiumjon-batterier hemma som vi laddar regelbundet.

Våga lära under insats

Tidig tillgång till flera olika släckmetoder är viktigt.
Prova, utvärdera effekten och våga byta metod, är framgångsfaktorer.

Explosion vid ladugårdsbrand

Räddningstjänstens befäl är vana att en olyckas förlopp och olycksplats förändras under insatsens gång och gör ständiga riskbedömningar för att insatsen ska genomföras säkert och effektivt.
Men ibland är det svårt att förutse skeendet.

Vara förberedd är avgörande

Fler  komplexa händelser kommer  kräva allt mer av våra kommuner. Förhindra, fördröja, hantera och lära är delar som var och en måste beakta.
Oberoende av händelse handlar det många gånger om att snabbt uppfatta ett skeende och samtidigt skapa en gemensam lägesbild, parallellt med att snabbt organisera och samordna viktiga resurser.
Värnamo var väl förberett att hantera en oönskad större händelse, översvämning av Lagan. Däremot togs man lite på sängen när Storån svämmade över ungefär samtidigt.

Tuff utmaning i hård vind - anrik byggnad brann ned

Räddningstjänsten Storgöteborg ställdes inför en utmaning när de i mycket kraftig vind fick ta sig an en brand i en anrik idrottsanläggning uppförd i trä.
Lägg till strul med skärsläckarna och vattenförsörjning så är resultatet ännu mer lyckat.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen