Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Språkvinst för alla - SFI-projekt hos räddningstjänsten

Ett viktigt syfte med projektet SFI med räddningstjänstinriktning är att deltagarna ska förbättra sin svenska.
På köpet har Höglandet fått tillgång till värdefulla språkkunskaper.

Publicerad: 2017-03-09
Styrkeledare Kjell Svensson förklarar för Omar Hamdan, Feras Khuodair och Mohamad Marie hur sax och bändare används vid losstagning efter trafikolycka. Foto: Annika N Lindqvist

Flera gånger har Höglandets räddningstjänstförbund försökt knacka dörr i Kantarellen, ett bostadsområde i Vetlanda med många nyanlända.

– Vi når ju inte fram där. Det var en helt annan sak när Feras och Abdumalek pratade i moskén efter fredagsbönen, eftersom de kan arabiska, berättar projektsamordnaren Richard Lindqvist.

– Vi har hjälp av killarna inte bara med brandskyddsinformation. Nyligen larmades vi ut till en trafikolycka där en arabisktalande person var inblandad. Jag ringde upp Omar som kunde tolka via telefon.

Feras Khuodair, Abdumalek Khadem Aljamaa och Omar Hamdan deltar i Svenska för invandrare, SFI, med räddningstjänstinriktning, ett projekt som startade i oktober.

En förmiddag är de observatörer på övningsfältet när räddningstjänsten tillsammans med ambulanspersonal över losstagning efter trafik­olycka.

– Märkte ni vad de gjorde med däcken? Om det är bråttom kan man bara sätta i kniven. Luften går ur, allt blir hängande på hjulhusen, och bilen står helt stadigt. Känn! uppmanar Richard Lindqvist.

Killarna försöker gunga bilen och tittar på de platta däcken.

– Vad heter det när däcket blir sådär? undrar Mohamad Marie.

– Punktering, svarar Richard.

Projektdeltagarna har läst svenska ett tag men många begrepp är helt okända. Utbildning och yrke skiftar, allt från statsvetare till kvalitetsledare och kock, men ingen har tidigare jobbat i räddningstjänsten.

De är vetgiriga och entusiastiska.

– Det är bra att lära sig hjälpa andra. Och så kan det ge jobb, svarar några om varför de ville delta.

Från början var de åtta. Tre har hoppat av, antingen för att de hade chans att få arbete inom sina tidigare yrken eller för att kunskaperna i svenska inte räckte till.

Teori och nya termer varvas med praktik.

– De lär sig ju prata mycket bättre så här än på vanliga SFI när de bara sitter i skolbänken, säger SFI-läraren John Persson, som varit frikopplad från de vanliga kurserna på Nässjö lärcenter och arbetat heltid med projektet.

Det är en stor satsning. Höglandets räddningstjänstförbund, som består av Vetlanda och Nässjö, arbetsförmedlingen och Nässjö lärcenter gör den gemensamt. Nässjö lärcenter och arbetsförmedlingen har sedan tidigare skräddar­sytt SFI med inriktning mot industri, skola och skog, och har goda erfarenheter. Många har fått jobb efteråt.

Räddningstjänsten vill öka mångfalden i kåren och hoppas på sikt få flera nya medarbetare genom projektet.

– Vi är inne i en av våra största rekryteringsutmaningar någonsin. Och vi har inte lika lätt att rekrytera längre, vare sig till deltids- eller heltidstjänsterna, säger Malin Claesson, HR-chef och projektledare.

I kursens första 18 veckor ingick förutom SFI också praktik i den förebyggande verksamheten och preparandutbildning.

Under två veckor följde deltagarna skiftlagen på ordinarie schema. En dag besökte de Revinge för att titta på övningsfältet och få information om MSBs utbildningar.

Från och med februari kan de delta i Höglandets övningar en gång i månaden för att bevara och vidareutveckla kunskaperna.

De har inga garantier om anställning, och just nu pågår diskussionerna om vad som blir nästa steg.

– Vi hoppas ju att de på sikt kommer att börja jobba i räddningstjänsten i någon form. Vi tror nog att flera blir deltidsbrandmän, och räknar med att engagera oss för att hjälpa dem hitta huvudarbetsgivare, säger HR-chefen Malin Claesson.

– De har ju inga kontakter. De har varit här i två-tre år och flera har aldrig haft nån svensk att prata med tidigare, fyller Richard Lindqvist i.

Annika n lindqvist
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen