Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Landstingen vill ha mer pengar

MSB har fått extra pengar att fördela till kommuner och landsting för både civilt försvar och krisberedskap. SKL anser inte att det täcker kostnaderna.

Publicerad: 2018-03-29

Kommuner och landsting har 2018 fått en ökad ersättning för arbete med civilt försvar. Kommunerna får varje år 100 miljoner kronor och landstingen 30 miljoner.

Hur ersättningen ska fördelas sker genom en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting (SKL). För kommunernas del är man överens och huvuddragen är att 36 av de hundra miljonerna ska gå till kommuner i utpekade militärstrategiskt viktiga områden. Resterande 64 miljoner fördelas till övriga kommuner.

Däremot har det ännu inte träffats någon överenskommelse för ersättningen till landstingen för arbetet med krisberedskapen.

Landstingen har tidigare fått 10 miljoner kronor per år för sitt arbete med krisberedskap. För 2018 ökas det beloppet på med 20 miljoner plus att de också får 30 miljoner för arbetet med civilt försvar.

Men det motsvarar inte på långa vägar landstingens verkliga utgifter enligt SKL som för dialog med regeringskansliet om att ersättningen ska höjas.

– Vi har tagit fram beräkningar på hur mycket landstingen lägger ner på krisberedskap. För krisberedskap får landstingen idag 10 miljoner och vi har räknat ut att de har kostnader på bra över 100 miljoner per år. Det är uppgifter som ska utgöra grund för ett bra civilt försvar. Vi hoppas på en lösning att det blir en överensstämmelse mellan uppgifter och finansiering, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på SKL.

Gunno ivansson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen