Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Karlstadsviljan och hembesök mot dödsbränder

Nu ska resten av landet ta rygg på Räddningstjänsten Syd för att minska antalet bostadsbränder och döda i bränder.

Publicerad: 2016-06-07
Monica Bengtsson, Rsyd, diskuterar hembesök med Christer Ängehov, Skåne Nordväst och Anders Ahlström, Uppsala. Foto: PER LARSSON

Under Brandkonferensen skrev runt 30 procent av räddningstjänsterna på sin medverkan.

Bara att gå från ord till handling.

– Förändringsarbete tar tid. Men det här är ett regeringsuppdrag, tror inte alla förstått det, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör i räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Regeringsuppdraget ledde 2010 till en nationell strategi för att stärka brandskyddet och bland annat med målet att minska döda och skadade i bränder med en tredjedel till 2020.

Räddningstjänsten Syd har med en omfattande satsning, främst genom hembesök, minskat antalet bostadsbränder med 30 procent. Antalet döda i bränder har sjunkit. Men nationellt sett har det inte hänt så mycket.

Därför lanserades "Karlstadsviljan" på Brandkonferensen med tre nivåer av insatser, från universella som hembesök till riktade och individanpassade.

Uppmaningen är framförallt satsning på hembesök med Storbritannien som förebild. För att nå motsvarande nivå som Storbritannien sätts målet till ett hembesök per vecka för varje medarbetare i utryckningstjänst. På fem år kan en miljon hushåll nås.

Det är enkelt uttryckt vad räddningstjänsterna tecknat sig för.

Anders Ahlström, brandchef i Uppsala, var en av de som tecknade sin organisation på listan.

– Varför? Mycket enkelt. Vi har redan uppdraget från våra politiker. Det skulle snarare vara märkligt om vi inte var med.

Ahlström gillar Karlstadsviljans anslag.

– Det finns en poäng med att vara tydlig, och det man vill åstadkomma är det vi ska göra.

Gör ni hembesök?

– Inte i dag, men vi ska vara igång nästa år.

I Storbritannien har ett konsekvent arbete gjorts under lång tid med tonvikt på hembesök av utryckningspersonal, men också särskilda insatser mot utsatta grupper. Antalet döda i bränder har halverats på 16 år.

Vi har skrivit om Merseyside sedan 2003. 2008 berättade britterna om sina anmärkningsvärda resultat på det årets Brandkonferens i just Karlstad. Några har tagit efter. Men åtta år senare har på de flesta håll i Sverige inte hänt så mycket.

Skåne Nordväst har två pilotprojekt igång i år, ska vara igång med arbetet nästa år.

– Vi ska försöka jobba lite som Rsyd, fast skapa vår modell. Hembesök, individinriktat arbete och riktad kommunikation, det är basen där vi når alla, säger Christer Ängehov.

Deltidsbrandmän utgör en stor del av landets räddningstjänst. Skåne Nordväst har 80 deltidare.

Ska de användas i hembesök?

– Det kan bli ett lite annat arbetssätt för dem, vi sneglar lite på hur Staffanstorp jobbar.

Om satsningen ska ge resultat är det ingen tillfällig insats. Räddningstjänsten Syd har konstaterat att nyckeln är uthållighet och stor volym på hembesök.

Vilket råd kan Rsyd ge andra räddningstjänster?

– Börja i liten skala, kör pilotprojekt, testa och utvärdera. Och utöka efterhand, säger Monica Bengtsson, brandingenjör i Rsyd.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– Hur hanterar ni motståndet i organisationen? Svaret är vikten av tydlighet från ledningen att det är en arbetsuppgift som ska utföras. Och att personalen får förståelse för varför man gör det, att de ser vitsen med det. Styrkeledarna är viktiga för att förankra arbetet, men det styrs uppifrån.

Bakom Karlstadsviljan står en rad räddningstjänster. Brandskyddsföreningen, Föreningen Sveriges brandbefäl och MSB stöttar initiativet. Det är också en del av projektet Aktiv mot brand.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen