Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Febril förberedelse inför Haiti-insats

Under fredagen rådde febril aktivitet vid MSB i Kristinehamn. 45 ton utrustning packades med destination Haiti.

Jordfelsbrytare fungerar inte som de ska

En dansk studie visar att jordfelsbrytare inte fungerar som det är tänkt. Sju procent av  tusen installerade jordfelsbrytare höll inte måttet. Mer än hälften av de felaktiga jordfelsbrytarna löste heller inte ut när kontrollknappen trycktes in.

Förbund bildas – och förbund spricker

Det sker förändringar inom svensk räddningstjänst. Vid årsskiftet sker flera förändringar.

Räddningshundar prövades – Första internationella testet i Rosersberg

Snabb, säker, snäll, uthållig och med tydliga markeringar när den hittar människor. Det är något av allt som krävs av de räddningshundar som MSB rekryterar för internationell insats inom sök och räddning.

Utbildningskonferens på Sandö

En utbildningskonferens på MSB Sandö samlade ett 20-tal utbildningsansvariga från olika räddningstjänster i den norra regionen, från Mälardalen och norrut.

Specialfordon i stället för cykelkärra

En cykelkärra har varit första utryckningsfordon för att transportera skadade till sjukvård. Nu har räddningsvärnen på Kalvsund och Grötö fått specialanpassade räddningsfordon för snabbare insatser.

Svårt lära från olyckor

GÖTEBORG

Allt fler gör olycksundersökningar men lärandet – att sprida erfarenheter och lärdomar i organisationen går fortfarande trögt.

Kriser kräver annan ledning

Vid stora olyckor och kriser fungerar inte traditionella kommandostrukturer.

I stället handlar ledningen om att samordna och ensa alla aktörer som arbetar utifrån egna problemtolkningar och mål.

Fördröjningarna från Tsunamin ska inte upprepas

STOCKHOLM

Obeslutsamheten och fördröjningarna vid tsunamikatastrofen 2004 ska inte upprepas vid nästa kris. Det har kriskansliet som uppgift att förhindra.

Brand bland fritidsbåtar blev dyr

Enligt tidningen Båtliv har en genomsnittlig fritidsbåt ett försäkringsvärde av 72.000 kronor. Om klassen ”liten båt” räknas bort blir genomsnittsvärdet 135.000 kr.
Det rör sig alltså om stora ekonomiska värden när en brand sprider sig i ett båtupplag.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen