olycksplatsenMotorcyklisterna kör tätt efter varandra. Förmodligen håller de mycket hög hastighet. Den som kör först håller nära den högra kanten, hans kamrat ligger något längre ut på vägbanan.

 

Cirka 60 meter efter backkrönet kör den första motorcyklisten på en älg. Kollisionen blir våldsam. Föraren och hans mc kastas över åt vänster. Cirka 40 meter från olycksplatsen slår föraren i asfalten och ett stenröse i diket med huvudet.

Därefter slungas han ytterligare cirka 25 meter där han träffar en stor trädstubbe och blir liggande livlös. Hjälmen har spruckit och har kraftiga skrapmärken efter att ha varit i kontakt med asfalten.

 

Olycksföraren avled sannolikt omedelbart redan vid den första kontakten med vänstra vägdiket. Hans kamrat lyckades undvika olyckan och förblev oskadad.

Undersökning genomfördes av räddningstjänstens olycksutredare tillsammans med utredare från Trafikverket och Polisen. Motorcykeln visar inga spår av att ha varit i kontakt med något djur. Uppenbarligen har MC-förarens kropp tagit emot smällen med älgen.

Den förolyckades motorcykel var av märke BMW K 10 av årsmodell 2010. Den har en motorstyrka på 193 hkr och en toppfart om 299 km/tim.

Artikeln bygger på en rapport av Kent Järnström, Räddningstjänsten Alingsås/Vårgårda.