Behållaren

Här syns den rostfria behållaren för bränslet med den svarta horisontella plåten som ligger över behållaren. Spiller man på den svarta plåten rinner bränslet mellan frontplåten och den falsade bottenplåten och ur kaminen. Foto: Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

 


Kaminen var upphängd på en vägg och eldades med en etanolbaserad vätska, flampunkt cirka 12 grader.  Efter att ha fyllt bränsle och tänt kaminen besökte hon toaletten några få minuter.

När hon kom tillbaka till vardagsrummet brann det i en matta och en gardin  strax intill.

Kvinnan ringde genast 112. Larmoperatören lugnade henne och gav instruktioner om att hon kunde rycka ner gardinen och slänga en matta över de brinnande textilierna.

Kvinnan lydde råden, när räddningstjänsten anlände var branden släckt.

Räddningstjänsten gjorde en rekonstruktion av händelsen. På kaminens botten fanns en brännare där den brännbara vätskan ska förvaras.

Men det är mycket lätt att spilla vid påfyllning.

Överskottsbränsle rinner då ner på en bottenplåt som visserligen har uppbockade kanter men som efter en stund börjar läcka och etanol kan droppa ner på golvet.

Olycksutredare från MSB har varit i kontakt med tillverkaren. Företaget har gått i konkurs och de aktuella spisarna säljs inte längre.

Nya modeller är försedda med en tydlig varningsskylt. Av den framgår att man inte får spilla och att man alltid ska ha kaminen under uppsikt när den brinner.

Artikeln bygger på en rapport av Ulrik Olsson, Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.