Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Pulverbomb bromsade brand

En återvinningsbyggnad för skräp och sopor var fristående placerad i ett område med flerbostadshus. Sophuset var av trä cirka 8 x 3 meter, takhöjd cirka 2,5 meter och golv av asfalt.

Upprepade bränder i avskilt belägen skola

En grundskola med fritidshem ligger avskilt belägen i en skogsdunge i en stadsdel av en medelstor svensk stad. Den består av fyra enplansbyggnader som ligger ett tiotal meter från varandra. Skolan har vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse och anlagda bränder.

Fjärrstyrd dimmer startade brand?

Grannar hör hur en brandvarnare tjuter inne i en låst lägenhet på fjärde våningen i ett flerfamiljshus. Räddningstjänsten larmas och bryter sig in. En omtöcknad hund räddas ut och en mindre brand kan snabbt släckas i ett hörn av sovrummet.

Tändsticksaskar kan vålla brand

Kan en ask med tändstickor vålla brand bara av sig själv? Det trodde jag inte första gången jag hörde talas om det! Men här är två olycksrapporter som beskriver hur just det har hänt.

 

Skydd mot intrång orsakade skolbrand

Kommuner monterar skydd för att hindra bränder och vandalisering. I det här fallet var det skyddsutrustningen som vållade branden.

Värmepump i villa övertändes

Det var vinter och kylan hade varit sträng under en lång period. Samtidigt pågick renovering av villan och det bildades mycket damm. Familjen som bodde i huset hade därför varit tvungen att byta filtret i värmepumpen tre gånger under bara den senaste månaden.

Anlagd brand på camping

Strax före midnatt skulle en man som bodde på en vinteröppen campinganläggning besöka en servicebyggnad. På toalettavdelningen kändes en svag röklukt. Han undersökte orsaken och upptäckte att det brann på två ställen inne i ett större kök.

Elfel i fjärrstyrd strömbrytare

Vid niotiden en förmiddag börjar en av husets brandvarnare att tjuta. Frun i huset hör brandvarnaren och upptäcker att det brinner i en vägg under ett fönster i vardagsrummet. Hon försöker släcka genom att kväva med en filt, men försöket misslyckas.

Ny brand i bärbar dator

Åter har det hänt - en bärbar dator har börjat brinna. Överhettade batterier var sannolikt orsaken.

Brand återtände när räddningstjänsten åkt hem

Nu har det hänt igen: En brand som räddningstjänsten trodde var släckt tog sig igen och vållade ytterligare stora skador.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen