Nyhet

"Tidigare inget snack om betalt"

MSBs PM om att även frivilliga ska ha ersättning motsvarande deltidsbrandman blev startskottet för diskussioner om frivillighet och ett omfattande arbete med ersättningssanspråk.

Lars Amrén– Om inte PMet från MSB kommit ut att frivilliga ska ha ersättning hade de nog varit glada och nöjda över att kunna hjälpa till. Före det var det aldrig något snack om att någon skulle ha betalt, säger Lars Amrén, beredskapssamordnare i Ragunda kommun och deltidsbrandman.

Skogsbränderna visade att allmänhetens vilja att frivilligt hjälpa till är mycket stor. Problemet för räddningstjänsten är att ta hand om tillströmningen.

– Jag arbetade i den lokala sta­ben i Hammarstrand under sommarens bränder, det var helt absurt vilken tid det tog på plats. De första 36 timmarna var det en stor mängd frivilliga ute i terrängen. Vi gick då ut med information via kommunen och deras sociala medier att samtliga måste passera vår checkpoint innan de får bege sig ut.

Genom sociala medier togs vid flera tillfällen privata initiativ till ”insatser”.

– Vid ett tillfälle hade vi plötsligt ett stort antal frivilliga med motorsågar som undrade var dom skulle sätta igång, vi hade varken resurser eller en tanke på att bevaka sociala medier utifrån den aspekten. Tack vare kommunen som var aktiv i sin omvärldsbevakning fick vi tips om liknande initiativ och hjälp att förmedla rätt budskap och behov.

Räddningstjänstpersonal blev frustrerad eftersom man inte visste om det skulle dyka upp 100 eller 300 spontanfrivilliga.

– Vi fick kontroll över situationen från det att vi gjorde en behovsprognos även för frivilliga med några dygns framförhållning. Kommunen fick i uppdrag att ta emot anmälningar och upprätta listorna som vi på plats använde som underlag för incheckning, säkerhetsgenomgång, planeringen av antalet måltider Hemvärnet producerade samt antalet portioner respektive sektor behövde.

Det var en lösning räddningstjänsten var nöjd med. Amrén tror att något liknande kommer att tillämpas vid nästa stora händelse

– Eventuellt att man ska försöka hitta ett samarbete med en kommun eller funktion som befinner sig längre bort från händelsen rent geografiskt, som inte är så påverkad i egen krisorganisation. Administrera frivilliglistor kan egentligen vem som helst göra. Vi är flera kommuner som frågat länsstyrelsen om de skulle kunna åta sig att vara som ett paraply för FRG. I den bästa av världar skulle vi få samma typ av prioritering av FRG-resurser som övriga resurser och då behöver man inte lokalt tänka mer på de funktionerna.

MSBs PM om ersättning fick omedelbart genomslag inte bara hos de spontanfrivilliga.

– När det blev känt uppstod frågeställningar bland brandmännen: Jaha, de frivilliga har samma ersättning. Och då kanske brandmannen var inne på dygn åtta och jobbat 18 timmar per dygn. Då kommer en civil person och har samma ersättning trots att de jobbat sex timmar på en vecka. Det blev ingen morot när man för åttonde dagen i rad ringde och jagade räddningstjänstfolk och sa att vi behöver dig i natt också.

Det har lett till funderingar om ersättning.

– När jag behöver en trailer, fyra skotare och en skördare, förväntar man sig inte frivillighet utan då köper jag någonting. När de spontanfrivilliga dyker upp med en kratta och undrar kan jag hjälpa till, då tänker man sig inte att de ska ha ersättning i slutändan, säger Lars Amrén.

Läs mer

Utmaning ta hand om kraften

Kan vara avgörande - och en belastning

Frivillig samordning

Rutiner hindrar kaos

Överrumplade av fakturor

Viktiga för totalförsvaret

Länsstyrelsen skriver avtal

40 000 mil i bil