Nyhet

Deltidskårer läggs ner

När Vattenfall drar in sitt ekonomiska stöd har inte Jokkmokks kommun råd att hålla igång deltidsstationerna i Vuollerim och Porjus. Istället ska det satsas på räddningsvärn – men ingen av deltidarna vill ställa sig till förfogande.

– Jag har full förståelse för att personalen kan känna sig besviken, säger räddningschefen Ronnie Lindberg.

Sedan början av 90-talet har Vattenfall gett Jokkmokks kommun ekonomiskt stöd för att bedriva räddningstjänstverksamhet i kraftverksorterna Vuollerim och Porjus, en verksamhet som det statliga energiföretaget bedrev och bekostade själv innan dess. Syftet har främst varit att skydda bolagets ställverk och anläggningar från bränder.

Men nu anser Vattenfall att de har tillräckligt skydd för sin verksamhet, och om kommunen vill behålla deltidsstyrkorna i nämnda orter får den betala själv.

Det handlar om ett tillskott på cirka 2,5 miljoner kronor per år, närmare 25 procent av budgeten, som upphör till sommaren.

– Egentligen sker det inte med så kort varsel, men från kommunens sida har man hoppats ganska länge på att hitta en annan lösning. En slags medelväg så att inte allt försvinner, berättar Ronnie Lindberg.

Med allt syftar han på dagens beredskapsstyrka bestående av ett befäl och fyra brandmän i Vuollerim, samt ett befäl och två brandmän i Porjus.

Kommunen har lämnat in flera egna avtalsförslag till Vattenfall, varav det sista fick nej vid årsskiftet.

I slutet av april ska kommunfullmäktige fatta formellt beslut om nytt handlingsprogram. Eftersom kommunen redan sparar hårt ser Ronnie Lindberg inte några möjligheter att skära ner mer på andra håll än vad som redan gjorts de senaste åren.

Tanken är därför att deltidskårerna i Vuollerim och Porjus ersätts av frivilliga räddningsvärn. I skrivande stund är det dock inte en enda av deltidarna som är villig att ställa sig till förfogande.

– Viljan är inte så hög, åtminstone inte initialt. Och det kan jag förstå. Man förväntas ha nån slags informell beredskap och kunna rycka ut, men får bara betalt vid larm. Det är nog enklare att bygga upp ett värn på en plats där det inte funnits någonting förut, säger Ronnie Lindberg.

Till ytan är Jokkmokk landets näst största kommun. Utan beredskap i småorterna ökar trycket på tätortsstyrkan i Jokkmokk, en halvtimme bort från Vuollerim och Porjus.

Det finns även en deltidsstyrka i Harads med ungefär samma körtid till Vuollerim, fast söderifrån. Porjus i sin tur gränsar till Gällivare, som kommer få stötta upp.

– För bygdens del blir den upplevda tryggheten sämre och rent krasst kommer folk behöva vänta längre på hjälp. Den är ju minst en halvtimme bort.

Ronnie Lindberg säger att det finns både besvikelse och frustration hos brandmännen. Han påpekar att många dragit ett hästlass för att hålla beredskapen med tanke på att rekryteringsunderlaget är en utmaning på småorterna.

Räddningstjänsten har börjat titta på en del andra lösningar att presentera för politikerna, exempelvis en mindre, snabbare enhet i centralorten,  brandskyddsutbildning för lokala verksamheter och att stärka det förebyggande arbetet.

Oavsett, konstaterar räddningschefen, är det inte lösningar som kommer finnas på plats dag ett.

Trots att pengarna snart försvinner tänker han kämpa för att behålla verksamheten över skogsbrandsäsongen. Hur det ska gå till vet han inte än.

– Men målsättningen är att inte dra ner på något förrän sommaren är över. Vi behöver normalt sett alla armar och ben vi kan få då.

Läs mer

Akut brist på brandmän inom deltiden

Kombibrandmän släcker eld och klipper gräs

Pensionär med nytändning

Gunilla tog revansch vid 50