Nyhet

Utbildning i oljeskadeskydd

I en ny utbildning i oljeskadeskydd får deltagarna lära sig att begränsa en miljöskada till följd av oljeutsläpp.

– Tidigare har vi tappat kompetens i ämnet inom kommunal räddningstjänst, men nu är det vi som ligger i framkant, säger Glenn Domare Gustafsson, Strömstads räddningstjänst.

En liknande utbildning har tidigare genomförts av MSB men nu hölls den för första gången i regi av RäddsamVG, där alla 19 räddningstjänster och 49 kommuner inom Västra Götaland plus Kungsbacka kommun i Storgöteborg ingår.

– Vi har haft ett antal händelser som blivit väckarklockor för oss. Till exempel när det inträffade ett oljepåslag utanför Danmark 2017 som därefter nådde framförallt Lysekil och Tanum. Vi insåg då att räddningstjänstens och kommunernas gemensamma kunskap kring oljeskadeskydd behövde bli bättre, säger Mikael Gard, brandingenjör vid Mitt Bohuslän som, liksom Glenn Domare Gustafsson och Anna Sahlberg från Räddningstjänsten Storgöteborg, varit med och planerat utbildningen.

Syftet är att ge kursdeltagarna teoretisk kunskap inom bland annat berörd lagstiftning samt hur oljan påverkar miljön. Andra delar av utbildningen ger deltagarna kompetens för att kunna hantera skydds- och styrutrustning vid oljeutsläpp i hav, sjöar och vattendrag som hotar att nå eller redan har nått land.

Representanter från räddningstjänst, kommunala förvaltningar, länsstyrelser och Kustbevakningen har sedan starten 2019 deltagit i olika delar av utbildningen. Samtliga nämnda aktörer kan bli verksamma vid ett oljeutsläpp.

Om inte pandemin sätter käppar i hjulet så blir det nya utbildningstillfällen under 2021.

– Vi är extremt nöjda med det vi åstadkommit hittills och våra deltagarenkäter bekräftar det. Samtidigt arbetar vi med uppföljning och justering efter varje tillfälle, säger Anna Sahlberg, som även är samordnare för RäddsamVG.

LÄS OCKSÅ