Nyhet

Elunderställ lösning vid rökdykningsövning?

NUC i Göteborg testar om eluppvärmda underställ kan bli en ersättare för uppvärmda lokaler vid rökdykningsövningar.

– Skulle det funka, då är det något att gå vidare med och förbättra. Ur ett nationellt perspektiv är det viktigt att få fram mycket fakta, exempelvis vilken temperatur vi har under larmstället när vi övar, säger utbildningsledare Agnes Broholm.

Om testerna slå väl ut kan det innebära att en rökövning kan genomföras i princip var som helst.

– Man kanske kan öva med värmebelastning i en förskola under kvällstid, utan att göra något med lokalen. Samtidigt är det ett realistiskt objekt där vi kan hamna på larm.

Allt bygger på att elunderställets temperaturhöjning mot kroppen är relevant jämfört med Arbetsmiljöverkets krav. Föreskrifterna säger att brandmän ska göra två övningar med värmetillsats om året med riktvärdet 60-70 grader.

– Vi vill komma fram till vilken temperatur man har under larmstället och testar olika scenarier. Det är ett resultat som är intressant, även om vi skulle komma fram till att elunderställ inte är en möjlig ersättare, säger Agnes Broholm.

Fyra försöksdeltagare ska med fullt larmställ genomföra tre tester vardera på testcykel, alla i 20 minuter.

Ett test är i varm bastu med vanligt underställ under larmstället, ett i kall bastu med samma klädsel och ett i kall bastu med värmande underställ istället för det vanliga.

– Vi använder elunderställ som finns på fritidsmarknaden och kan värma upp till 50-55 grader. Vad det innebär för belastningen får vi veta när vi testat, och vilka skillnader det är mellan de olika testerna.

Värmebelastning kan vara individuellt, behöver många brandmän testas?

– Förmodligen om man vill ha väldigt säkert resultat. Vi börjar med att se om det är något att gå vidare med. Då kan det kanske handla om att hitta andra typer av underställ för att optimera värmebelastningen, eller utveckla de befintliga om det finns intresse för det.

Aron Mathiasson, lärare vid Storgöteborgs utbildnings- och övningsanläggning Färjenäs, var den som kläckte idén med att testa elunderställ. Agnes Broholm och Aron driver projektet med stöd av det nationella utvecklingscentret.

– Det här är ett jättebra exempel på hur utvecklingscentrets verksamhet ska fungera. En idé plockas upp, vi testar småskaligt, centret kopplar ihop flera parter för att testa och utvärdera, säger Christian Carlsson, NUC.

Tillbaka till huvudartikel