Vill ha gemensamma omklädningsrum
Nästan hälften av kvinnorna i räddningstjänsten tycker inte att deras omklädningsrum håller samma standard som männens.
Föreningen Kvinnor i räddningstjänsten, Kirtj, skickade ut en enkät till sina medlemmar. 123 personer svarade.
En klar majoritet, 84 procent, svarar att deras arbetsplats har omklädningsrum för kvinnor.
Betydligt färre, 55 procent, tycker att de är lika bra som männens.
– Mycket längre att springa till larmkläderna. Det ligger på fel våning, i fel ände av stationen, en nödlösning, skriver någon.
På tok för litet. Saknar till skillnad från herrarnas bastu och relax, är andra återkommande synpunkter.
Det är heller inte ovanligt att vara tvungen att gå genom herrarnas omklädningsrum för att komma till tvättmaskinen.
Maria Albertsson är sekreterare i Kirtj, och den som har sammanställt svaren. Styrelsen är inte direkt förvånad över resultatet.
– Samtidigt hade vi hoppats att det skulle ha hänt mer. Det här är väl ungefär likadant som det såg ut för fem år sen.
Bland dem som svarat är flest brandmän på heltid. Nästan lika många är brandmän eller styrkeledare i en deltidskår. Det går inte att se någon tydlig skillnad i villkoren beroende på anställningsform.
Maria Albertsson är brandman i deltidskåren på Donsö, Räddningstjänsten Storgöteborg, och tycker att hennes omklädningsrum är bra.
– Fast helst skulle jag vilja att det vore gemensamt.
I en uppföljande rapport har Kirtj intervjuat personal som har gemensamma omklädningsrum där ombyte och dusch sker i separata bås, lika för alla.
Rapporten ser inga nackdelar, men många fördelar. Framförallt blir lagandan bättre när alla är med i diskussionerna och får samma information. Snabbare flöde vid larm är ett annat plus.
– Vi hoppas att tankarna ska sprida sig till organisationer som ska bygga nytt eller bygga om, säger Maria Albertsson.
Uppsala Brandförsvar hör till dem som har nappat. Tre av deras heltidsstationer, Bärby, Fyrislund och Östhammar, ska byggas om, liksom deltidsstationen i Almunge.
– Vi har fastnat för gemensamma, könsneutrala omklädningsrum, efter att ha tittat på hur Brandkåren Attunda har gjort, säger ekonomichefen Mikael Lundkvist.
Förutom att det ger lika förutsättningar för alla, ser ekonomichefen också att det är ett effektivt och flexibelt sätt att använda lokalerna. Organisationen behöver inte gissa nu hur många kvinnor, män eller transpersoner som jobbar på brandstationen om tio år.