Reportage

”Jag har både tid och energi att hjälpa till”

De har utbildat sig, övat och kvalitetssäkrat. När coronakrisen slog till var det bara för kommunerna att trycka på knappen och så var FRG, Frivilliga resursgruppen, igång. – Det är väldigt lätt att tänka att någon borde göra något. Här har man möjlighet att bli den någon, säger Susanne Bergström, FRG:are i Arvika.

Just nu är cirka 2 800 FRG:are beredda att bidra runtom i Sverige. Främst hjälper de personer över 70 år, eller som tillhör andra riskgrupper, med matinköp och att hämta mediciner.
En av de frivilliga är Susanne Bergström i Arvika. Till vardags är hon frisör med två egna salonger. Den ena, på ett äldreboende, är stängd tills vidare.
— Det gör att jag har både tid och energi att hjälpa till, säger Susanne och tillägger att många blir förvånade när de hör att FRG:arna har vanliga jobb också.

Den här dagen ska Susanne handla åt 85-åriga Linnea Beckman. Linnea har skrivit en lång lista på saker hon behöver och Susanne är noga med att det ska bli precis enligt önskemål: A-fil med acidophilus, ostfrallor från bageriavdelningen och fryst lax i tvåpack. Susanne betalar med sitt eget kort och får sedan kontanter av Linnea, så det gäller att ha växel med sig när hon lämnar över matkassarna. Det går också att betala med swish eller via faktura från affären.
— Vi tar aldrig betalt i förväg och ber inte om ”kundens” kontokort. De gamla ska känna sig helt trygga, betonar Susanne.

Därför bedriver FRG heller ingen uppsökande verksamhet. Alla som önskar hjälp kontaktar själva resursgruppens jourlinje som är öppen dygnet runt. Ofta hittar allmänheten FRG genom Facebook, kommunen eller någon av de lappar som finns i mataffärerna. Bara i västra Värmland har 400 lappar lämnats i matbutikerna på landsbygden.
En del kriminella tar tillfället i akt att försöka luras och polisen har gått ut med varningar vid ett flertal tillfällen. I Östersunds kommun ringde en person upp äldre människor, påstod sig vara från Röda korset och erbjöd hemleveranser för 300 kronor.
Vare sig Röda korset eller FRG tar dock betalt för dessa tjänster.
För att göra det ännu säkrare har FRG valt att bara använda sig av redan etablerade frivilliga samt att bära västar och/eller namnbrickor.

Varje frivillig i FRG har minst 36 timmars grundutbildning i sjukvård, krisberedskap och brandkunskap. För Susanne Bergström var utbildningen en ögonöppnare.
— Jag fick höra att jag var lugn och stabil i stressade situationer – något jag själv inte reflekterat över tidigare – och att jag därför passar bra till att sköta samordning och kontakt med andra frivilliga.
Hennes engagemang tog fart i samband med flyktingkrisen 2015, när hon inspirerad av en kund på salongen i centrala Arvika, åkte till Aten för att volontärarbeta i ett flyktingläger. Tillbaka på hemmaplan blev hon medlem i Civilförsvarsförbundet och därigenom den frivilliga resursgruppen.
Susannes första skarpa FRG-insats var i Sveg i samband med de stora skogsbränderna.
— Jag kom dit på lördag eftermiddag och åkte hem onsdag kväll, sov sammanlagt åtta timmar. Och jag fullkomligen älskade det! Jag ville genast ut igen men var tvungen att återvända till salongerna.
Hon tycker tjusningen ligger i att aldrig veta exakt vad som väntar – samtidigt som formerna är trygga.

Under coronapandemin är det enklare att kombinera jobb och frivilligarbete. När dagens handling är klar tar Susanne de tre fulla papperskassarna och åker hem till Linnea Beckman, som ivrigt väntar.
— Vad skulle jag göra utan er, utbrister Linnea tacksamt till Susanne.
Linnea försökte först ordna hemkörning av matvaror via en butik. På grund av stort tryck kunde varorna inte levereras med en gång, kanske inte på hela veckan. Då tipsade hennes dotter om FRG och kylskåpet blev påfyllt omgående.

När Linnea betalat och fått tillbaka växeln står kvinnorna och småpratar en stund på behörigt avstånd. Den frivilliga går aldrig in till ”kunden”. Linnea berättar att hon nyligen tagit en promenad till den närbelägna stadsparken för att titta på de vackra planteringarna. Oftast håller hon sig dock inomhus eller på den egna balkongen.
— När du vill ha blommor till balkongen hör du väl av dig, undrar Susanne.
— Självklart. Då får du köpa med jord också, ler 85-åringen.
Sedan är det dags för Susanne att bege sig till det ordinarie jobbet på frisersalongen. Men skulle det bli skogsbränder i sommar, då är hon redo att hjälpa till där med.

Läs också:

Skräddarsyr grupperna efter behov