Nyhet

Intresset för virtuell simulering växer

Intresset för virtuell simulering som utbildningsform ökar.

– I höst har ett antal virtuella scenarion införts i Räddningsledare A på Sandö, och flera kurser väntas följa efter, säger  Cecilia Hammar Wijkmark på MSB Sandö.

Med hjälp av virtuell simulering kan ledning av insatser tränas på ett helt nytt sätt. Hela scenarion med konsekvenser av beslut, plötsliga händelser, individanpassning och möjlighet att nöta moment är några av fördelarna.

I november genomfördes en workshop på MSB Revinge för blåljusorganisationer, men även Försvarsmakten, forskare och utvecklingsföretag deltog.

– Huvudfokus låg på hur virtuell simulering används och kan användas inom utbildning och fortbildning för träning, bland annat i rollen som räddningsledare.

Försvarsmakten, Polisutbildningen i Umeå, Karolinska institutet och Brandkåren Attunda berättade hur de använder virtuell simulering. Gästföreläsare från flera länder berättade också om erfarenheter och möjligheter inom området.

Det visades i ett virtuellt scenario hur en samverkansövning kan genomföras, där polis, ambulans och räddningstjänst anländer till en större trafik-­olycka med många skadade.

Ett liknande scenario genomfördes tidigare i höst under Rakeldagen i Kista.

– Många av Rakeldagens besökare kom fram och pratade möjligheter med virtuell simulering.

Cecilia Hammar Wijkmark, som jobbat i många år för att etablera utbildnings- och övningsformen, ser nu hur intresset ökar.

–  Den senaste tiden har det ökat enormt. Jag hoppas workshopen ger ringar på vattnet och att MSB kommer utveckla utbildningen för att uppnå maximal nytta av virtuell simulering. Det kompletterar traditionella övningar på övningsfältet, genom att den som tränar måste upptäcka och läsa av händelsen och den omgivande miljön på ett mer aktivt sätt än på ett övningsfält.