Nyhet

Uddholm chef på Gotland: "Kände mig inte färdig för pension"

I november 2019 slutade Lars-Göran Uddholm som chef för Södertörns brandförsvarsförbund.

Nu är han, nyss fyllda 71, räddningschef på Gotland.

- En del får återfall i missbruk, jag fick det i arbete, säger han.

Kliade det i fingrarna?

- Jag kände mig inte färdig för pension, så när jag fick frågan om ett år tackade jag ja. Är ganska säker på att jag är landets äldste räddningschef. Och jag tycker jag har rätt mycket att ge, har hållit mig uppdaterad med det som sker.

Räddningstjänsten Gotland misslyckades att rekrytera ny chef. Därför blev det fråga om tillfällig lösning under fortsatt rekryteringsarbete. Var det utryckningsverksamheten du saknade?

- Jag fick frågan om att åka som insatsledare, men det tackade jag nej till. Däremot uppgiften att organisera verksamheten, se till att vi har ledningskapacitet – det lockade. Gotland har påbörjat ett förändringsarbete, och att fortsätta det är min uppgift. Det är alltid en utmaning, men jag har ägnat mig åt det tidigare.

Vilka är de stora uppgifterna?

- Det största jobbet är att hitta ribare, där har det varit svårt att bemanna. I dag förstärks vissa rib-stationer med heltidspersonal, vilket påverkar ekonomin. Men vi ser också över heltidsorganisationen. Och vi ska jobba med totalförsvarsförmågan, där behöver Gotland ligga i framkant.

Du har varit med i utredningen kring kraven på större ledningssystem för räddningstjänsten och även varit med och utvecklat det i Gävleborg/Dalarna. Nu får du vara med och leda i det nya, hur är det?

- Jättekul att vara med. Mycket roligare att vara med på banan och spela matchen än att sitta på läktaren. Och här blir man som chef mer direkt involverad i arbetet på fältet. I Södertörn som är en större organisation fanns det chefsled emellan.

Din anställning på Gotland upphör 31 maj nästa år. Vad händer sen?

- Det får vi se.

Fotnot: Ribare står för räddningstjänstpersonal i beredskap, alltså deltidsbrandman.