Tankar om otrygghet blev konst
Att prata om brandsäkerhet är väl ingen konst? Det kan det visst vara. Räddningstjänsten Skåne Nordväst testade nåt nytt: lät konstnärer fråga ungdomar om otrygghet och göra konst av svaren. Utställningen Safe skills ska nu ut på turné.
Initiativet togs inför sommarens stora stadsmässa i Helsingborg, H22. Räddningstjänsten fick uppdraget att tänka ut en innovativ lösning på en klassisk uppgift. Säkerhetsinformation till ungdomar låg nära till hands.
– Det är lätt att vi harvar på i gamla hjulspår och återberättar sånt som vi upplevde när vi var unga, men vi har ingen aning om vad de är med om nu, säger Dennis Borg, brandinspektör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst, RSNV.
RSNV började med att söka en projektledare utifrån. Valet föll på författaren Ester Roxberg.
– Hon kommer från en helt annan planet än vi och snöar inte in på att upprepa att man ska ha brandvarnare och inte röka på toaletten.
Det var hennes idé att ta hjälp av kulturen. Konstnärer fick intervjua ungdomar om deras vardag och skapa konstverk utifrån svaren.
I ungdomarnas berättelser har sju huvudrisker utkristalliserats: brand, grupptryck och mobbning, otrygg miljö, narkotika och alkohol, sociala medier, brottslighet, samt psykisk ohälsa.
Konstnärerna har blandat olika material och tekniker: virtual reality-hjälmar, broderad text, träskärmar, videofilm, en parkbänk där budskap karvats in och ljudkonst som återger ett störande brus från sociala medier.
Kritiska röster har ifrågasatt såväl varför räddningstjänsten ska göra en utställning om psykisk ohälsa som valet av metod.
– Vi jobbar för att säkra ett tryggare samhälle. Det här är en ny metod, svarar Dennis Borg.
– Och vi skulle inte ha anlagda bränder om inte psykisk ohälsa fanns, kommenterar Ester Roxberg.
Utställningen vänder sig i första hand till ungdomar i årskurs fem-nio men den har setts också av vuxna inom räddningstjänsten, polisen och politiken.
– Det har varit en ögonöppnare. Det är påtagligt hur dåligt många unga mår, säger Dennis Borg.
Fakta Safe skills
- I Skåne har sammanlagt 3 000 elever besökt Safe skills, siffran skulle ha varit högre om det inte hade varit för pandemin.
- Hösten 2021 var den uppställd i Helsingborg och under våren har den visats i Malmö.
- I början av sommaren kan den ses på mässan H22 i Helsingborg, innan Safe skills reser vidare, först till Bergsjön i Göteborg och sedan till Västerås.
- Därefter finns det utrymme för fler att anmäla intresse för att ta den till sin kommun eller sitt räddningstjänstförbund.
- Ett villkor från finansiären Allmänna Arvsfonden var att utställningen skulle vara flyttbar.