Nyhet

Kritik mot brandmän som skolvakter

Var går egentligen gränsen för räddningstjänstens trygghetsskapande insatser?  Fackförbundet Kommunal är kritiskt mot vinterns insats i Vetlanda där personal och utryckningsstyrka flyttades till en skola för att dämpa stöket där.

– Vi ska inte agera skyddsvakter, menar Kommunals ombudsman Magnus Sjöholm.

I mitten av januari avslutade Höglandets räddningstjänstförbund sin insats på Withalaskolan i Vetlanda.

I cirka sex veckor flyttades utryckningsstyrkan till skolan och stod i beredskap där mellan 08-16 för att personalen skulle medverka till att skapa lugn bland eleverna efter en stökig höst.

– Jag uppfattar att vi har gjort skillnad i ett svårt läge, säger Anders Walhjalt som är chef för kris- och beredskapsfunktionen inom Höglandets räddningstjänstförbund. 

Under insatsen har räddningstjänstens personal rört sig i skolmiljön, visat närvaro och bland annat ätit på skolan. Nu blir det istället övervakningskameror som ska öka tryggheten medan räddningstjänsten ska utvärdera sin insats tillsammans med skolan.

– Vi höll redan på att utveckla ett koncept kring vår roll i skolorna när det gäller exempelvis konsekvenssamtal och kommer förmodligen att få nytta av de här veckornas erfarenheter av möten med elever och skolpersonal, menar Anders Walhjalt.

Men räddningspersonalens fackförbund Kommunal reagerar negativt på hur kommunen valt att använda räddningstjänsten mot ordningsproblemen på Withalaskolan.

– Det ingår inte i vårt grunduppdrag att hantera den här typen av situationer, menar Magnus Sjöholm som är förbundsombudsman och själv arbetat som brandman i många år. 

Han menar att räddningstjänsten saknar utbildning för denna typ av uppgifter, och att situationen inte riskbedömts av arbetsgivaren. 

– Sannolikt saknas det personal i skolan, och att man då anser att räddningstjänsten är lösningen känns väldigt avlägset för oss. Verksamheten har fått ställa allt annat åt sidan, som kontroll av bilar och övningsprogram, för att uppehålla sig och agera någon form av skyddsvakter på skolan, det är mycket tveksamt. Ska man följa den logiken har vi en palett av nya uppdrag att ta oss an. 

Magnus Sjöholm påminner om en dom från 1929 om inom vilket område en arbetstagare ska utföra sitt arbete.

– Skulle sådant här uppkomma i framtiden behöver vi titta lite djupare på det rent arbetsrättsligt. 

Räddningstjänstens Anders Walhjalt vill inte diskutera meningsskiljaktigheterna i media men lyfter fram att man har samverkansformer för dialog med arbetstagarna i dialogmöten, skyddskommitté, MBL och frukostmöten. 

Han anser att vinterns skol- insats är en naturlig del av det trygghetsskapande uppdraget.

– Vid alla typer av insatser blir viss verksamhet eftersatt och då planerar vi för att ta igen det, förklarar han och tar som exempel arbetet efter en skogsbrand.