Reportage

Ferry Svan av rätta virket

Han förbrukar en långtradarlast med timmer om året. Ferry Svan, 25, ska bli världsmästare i timmersport. Brandman är han redan.

– Jag behövde variation i vardagen. Brandmannayrket är väldigt utvecklande personlighetsmässigt, man får lära sig mycket om livet på ett personligt plan, säger Ferry Svan.

Han arbetade tidigare i skogen, körde skogsmaskin och tog hand om timmer. Nu lever han på att förstöra timmer. Timmersportsproffset har vunnit junior-VM, två NM och varit fyra på VM.

Nu är siktet inställt på NM i augusti och förhoppningsvis VM i Partille i oktober.
– VM har bara en deltagare per land. Bäste svensk i NM får VM-biljetten.
Timmersport, eller Stihl Timbersport som är det officiella namnet, startade i USA 1985. 2010 kom sporten till Sverige. Tävlingarna har sex delmoment: tre med yxa, två med motorsåg och ett med handsåg. Allt avgörs på en tävlingsdag.

Ferry Svan tränar dubbla pass sex dagar i veckan. Hälften grenspecifikt, resten styrka och kondition. Hemma hos föräldrarna Gunde och Marie utanför Vansbro har det byggts en träningshall för att kunna gå loss på timmer året runt.
– Jag förbrukar timmer motsvarande ungefär en lastbil med släp varje år.

Det du hugger sönder, blir det ved att elda med för mamma och pappa?

– Ja, det räcker till grannarna också.

I tävlingar används alltid samma träslag, svarvat till fastställd dimension och kontrollerat fritt från kvistar och andra ojämnheter. I Sverige används asp, men vid internationella tävlingar i Europa är poppel det träslag som gäller. Till VM i Partille kommer därför en mängd poppelstockar köras upp från Belgien.

Ferry Svan är sin faders son och noga med detaljer. Det timmer han tränar med svarvas först ner till rätt grovlek. Och vad tror ni man gör om man heter Svan och inte hittar en passande svarv att köpa?
– Vi byggde en själva. Det tog tre månader, pappa jobbade nästan heltid.

Ni är lite tusenkonstnärer?

– Det kan man nog säga. Kan ingen göra det åt en får man göra det själv. Jag behövde en speciell svarv och en sådan fanns inte att köpa.

Ferrys proffskarriär är en familjeverksamhet. Mamma Marie står för träningsupplägget.
– Hon är väldigt tekniskt kunnig när det gäller kroppsrörelser och hur krafterna rör sig. I tävling är tekniken avgörande, förutsatt att man har en grundstyrka. Jag är ganska teknisk och har jobbat mycket med det.

Effektivitet i tävling handlar mycket om att läsa virket, se var nästa slag gör mest nytta.
– Det ska ske inom en sekund, och efter ett slag måste du veta var nästa ska sitta. Det gäller att ligga steget före.

– Det ska ske inom en sekund, och efter ett slag måste du veta var nästa ska sitta. Det gäller att ligga steget före.
Ferry Svan

Förutom mästerskap finns också inbjudningstävlingar och shower som är en del av försörjningen. Australien och Nya Zeeland är de mest framstående länderna i sporten och vintertid tillbringar Ferry en hel del tid i Australien för att i ett behagligare klimat kunna träna effektivt.

Men Ferry insåg att han behövde mer att hänga upp livet på än timmersport. För ett och ett halvt år sedan anslöt han till Norra Dalarnas station hemma i Vansbro och är nu färdigutbildad deltidsbrandman, lastbils-​körkort hade han sedan tidigare.
– Har varit intresserad sedan jag gick ur skolan, men inte trott att det funkar med det jag gör. Det gör det. När jag har beredskapsvecka kan jag planera in en träningsvecka på hemmaplan.

Vad lockade med att bli brandman?

– Jag är väldigt tekniskt intresserad, och det är mycket sånt i räddningstjänsten. Man måste alltid vara beredd, ha allt iordningställt. Och känslan av uppskattning efter en insats är tillfredsställande, fast själva händelsen inte är det.

Motorsågar och yxor är en del av räddningstjänstens verktyg. Är det du som ser till att de är välslipade?
– Nja, har inte använt dem än. Men jag kanske får göra en översyn, se så allt är tipptopp…