Nyhet

Två stora regioner i norr

Det blir två stora ledningssystemen i norra Sverige. 12 kommuner har gjort vägval för anslutning till Jämtland respektive RC Nord.

karta över två stora regioner i norrI förra numret presenterade vi en karta över hur räddningstjänst-Sverige formerar sig. Några frågetecken fanns då i norr.

R10, tio inlandskommuner i Västerbotten och Norrbotten, har vänt blicken söderut.

– Nämnderna i de tio kommunerna har tagit inriktningsbeslut att ansluta till Jämtland. Just nu förbereder vi hur vi ska vara med i systemet, så småningom ska det bli samverkansavtal, säger Magnus Öhman, räddningschef i Arvidsjaur.

Jämtland ska i sin tur ska sammanstråla med  Västernorrland i Räddsam YZ under nästa år. Totalt sett blir det ett stort område, ungefär 30 procent av Sveriges yta.

Piteå-Älvsbyn samarbetar mycket med R10, men väljer att ansluta till RC Nord med räddningscentral i Luleå. Avgörande var inte minst avståndet till räddningscentralerna.

– Vi är välkomna i RC Nord. Vår heltidskår vill delta aktivt i bemanningen av olika funktioner och såg det inte möjligt att skicka personal till Östersund eller Sundsvall. Utifrån våra önskemål såg vi att vi inte passar ihop, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå-Älvsbyn som nu ska ta fram beslutsunderlag till politikerna för att ansluta till RC Nord.

Mälardalen går åt olika håll?

Sex kommuner i Mälardalen ansluter till räddningsregion Mitt.
Övriga tre har fortfarande inte tagit beslut.

– Vi vill titta på fler möjligheter, säger Camilla Dahlén, räddningschef i Eskilstuna.

Räddningsregion Mälardalen omfattar nio kommuner och med ledningscentral i Eskilstuna.

Avsikten var att hela regionen skulle hitta en lösning för att leva upp till kravet på att tillhöra ett större ledningssystem.

Nu har räddningstjänstförbundet Mälardalen, sex kommuner,  tagit inriktningsbeslutbeslut att ansluta till Räddningsregion Mitt med Stockholm som centralort. Planen är att ansluta från januari 2023.

– Jag bedömer att vi får bättre ledningsförmåga, bättre kvalité och dessutom en billigare lösning. Vi ansluter till en stor räddningsregion och får tillgång till stora resurser, säger förbundsdirektör Christer Ängehov.

Kvarvarande kommuner Eskilstuna, Strängnäs och Flen har inte tagit något beslut.

– Vi tittar på de regioner vi angränsar till, det är inte självklart att det blir bättre ju större det är, säger Camilla Dahlén.

Hon konstaterar att runt årsskiftet bör inriktning bestämmas, eftersom man behöver ungefär ett år att ställa om verksamheten.