Reportage

Szymanski läser till polis - vill lära mer om brott

Johan Szymanski visade en fallenhet för det militära när han beordrade JAS-bombning av skogsbranden i Dalarna sommaren 2018. Nu vill han utveckla sin kompetens som brandbefäl – men gör det genom att läsa till polis.

– Många gånger när vi har samverkat har jag funderat på om vi kunde ha gjort något mer för att underlätta kommande brottsutredningar – ”de tänker så, varför tänker de så?”. Det handlar om att öka min helhetsförståelse, säger Johan Szymanski till Tjugofyra7.

Han är det unga brandbefälet som började som deltidare efter att ha sett Jan Wisén i TV3:s ”Larmet går”,

Blev sedan chef i Mora kommun där han inte bara flyttade in styrkan i en toppmodern brandstation utan också blev rikskänd efter att ha genomfört ett experiment där en JAS-bomb slukade syret vid den stora skogsbranden i Trängslet sommaren 2018.

Sedan i höstas är han vakthavande brandingenjör i Storstockholms brandförsvar, vilket innebär utryckningar med särskild chaufför från Johannes brandstation i city.

– Insatstiderna är en stor skillnad, här kan man ha fyra-fem stationer på plats inom tio minuter, vilket också är en utmaning eftersom det gäller att nyttja dem på ett effektivt sätt.

Johan Szymanski trivs i Stockholm och det större formatet även om skidåkningen i Dalarna saknas honom.

Men senare i vår tar han nästa steg på sin färgstarka karriärstege och börjar att läsa till polis vid Linnéuniversitetet i Växjö, vilket Mora Tidning rapporterade först.

– Utbildningen är på distans men det är praktiska moment i några veckor då och då.

– Arbetsgivaren är medveten om det och jag tror att ledningen tycker att det är bra och något de kan dra nytta av.

Bakgrunden till Johan Szymanskis beslut är alltså viljan att öka kunskapen och förståelsen för andra aktörer, men också en samhällsutveckling där han bedömer att räddningstjänsten i större utsträckning kommer att vara kopplad till trygghet, säkerhet och brott som hot och våld.

– Det handlar om lagstiftning, arbetssätt och metoder. Alla räddningstjänster har redan i dag en skyldighet att utreda olyckor i efterhand, men vilken kunskap och förståelse finns det? Jag ser ett behov av att utveckla den juridiska kunskapen.

Det finns tidigare poliser som jobbar som räddningschefer och minst en aktiv polis som tidigare varit brandingenjör,  men någon som kompletterar brandingenjörsjobbet med en polisexamen känner Johan Szymanski inte till.

Och helt vill han inte utesluta att intresset för rättsväsendet tar över när han väl har börjat plugga och att vi kan möta honom i en radiobil i framtiden.

– Man ska inte utesluta något. Jag vill läsa hela utbildningen och ta polisexamen, vad det kommer att leda till får vi se men grundtanken är att bredda mig som brandbefäl, säger den blivande polisaspiranten.

  • Rekommenderar du fler att göra som du?

– Det vet jag inte än men jag tycker alltid att man ska vara nyfiken på att lära sig nya saker.

  • Du inspirerades av ”Larmet går” och ligger bakom en ny brand-podd – är det i TV vi kommer att se dig i framtiden?

– Nej, det tror jag absolut inte, jag blir nog kvar i någon form av offentlig förvaltning.

FAKTA

Namn: Johan Szymanski

Ålder: 35 år

Bor: Nacka

Jobbar: skift som vakthavande brandingenjör vid Johannes brandstation i Stockholm

Fritid: skidåkning, löpning, och gruppträning som crossfit

Favoritpolis: Det är nog Martin Beck i Peter Habers version. Han är skicklig – lugn och saklig men ändå framåt.