Reportage

Hon skildrar mytomspunnen värld

”Gräv där du står”, tänkte Anna Granlund när hon skulle skriva sin första roman. Resultatet blev en serie böcker där mardrömslika händelser drabbar utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation. I våras kom del två.

Under lång tid var Anna Granlunds livskamrat brandmästare på just Östermalms brandstation i Stockholm. Genom åren har Anna tillbringat mycket tid på stationen och hört historier om allt från dramatiska utryckningar till de nära banden kollegorna emellan.
– Jag hade haft bokidén i huvudet länge innan jag sommaren 2019 tog tag i det och började skriva, berättar hon.

Själv har Anna Granlund arbetat inom förlags- och reklambranschen hela yrkeslivet. Hon visste hur man bygger upp en historia, hur mycket arbete som ligger bakom en bok och vilken tuff marknad det är. När hon bestämde sig för att skriva en roman gällde det att sticka ut.
– De flesta deckare handlar om poliser, journalister, jurister… Det finns väldigt få böcker där spänningsmiljön är en brandstation, så jag tänkte ”där har jag ju min grej”.
Hon beskriver tillvaron på en brandstation som en mytomspunnen och för allmänheten ganska stängd värld, som läsarna får en inblick i genom böckerna.
Del ett, Den röde hanen, släpptes våren 2020 och fick fina recensioner. Uppföljaren Eldsmärkt kom ut i mars i år.
Böckerna kretsar kring utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation, där märkliga och ibland mardrömslika händelser drabbar gruppen.

Författaren poängterar att böckerna är relationsdrivna — det handlar lika mycket om människorna som om deckargåtan. Exempelvis bär brandmästare Stefan Berg och brandingenjör Jessica Frank på känslomässiga ärr, han efter en smärtsam separation och hon efter att ha skadats svårt i en olycka.
– I första boken handlade det mer om att etablera karaktärerna, medan det i andra delen fanns möjlighet att gå mer in på djupet. Jag tycker det är jätteintressant hur människor beter sig i olika situationer, vilka val man gör och om allt är svart eller vitt, säger Anna Granlund.
Hon har gjort gedigen research genom att bland annat läsa otaliga vittnesmål, brandorsaksutredningar och faktaböcker om pyromaner; prata med brandingenjörer och psykologer samt gå en teoretisk rökdykarutbildning.
– Jag vill verkligen inte att det ska bli fel när det handlar om saker som utryckning och angreppsmetoder. I del ett är det däremot någon dörr som är på fel ställe och det blev frostat glas in till brandmästarexpeditionen för att en skugga skulle kunna anas därinne. Det tycker jag faller under författarens frihet.

Tredje delen i serien jobbar hon på just nu. Hur många delar det blir totalt får framtiden utvisa.
– När det gäller relationerna har jag nog ett par böcker till i mig. Utmaningen är att hitta fler spänningsspår. Nu har karaktärerna sprungit in i ganska många brinnande byggnader och i del tre blir det en del fokus på vatten, farligt gods och explosioner.
Hon tillägger snabbt att gas kanske kan bli nästa grej, eller varför inte tunnelbanor.
– Det är det som är tacksamt med brandkårsvärlden, att de gör mycket som folk inte vet om.
Efter den uppmärksammade polisserien Tunna blå
linjen — är det dags att nästa stora, svenska tv-produktion handlar om Östermalms brandstation?
– Jag blev faktiskt kontaktad av ett produktionsbolag efter första boken men det blev tyvärr en för dyr produktion. Det är mycket pyroteknik, utrustning, bilar och brinnande byggnader, men visst vore det en dröm!

Profil

Namn: Anna Granlund
Ålder: 52
Gör: Marknads- och kommunikationsansvarig på Bonnierförlagen Lära
Bor: Stockholm. Ursprungligen från Umeå
Familj: Ja
Intressen: Paddla, träna, åka motorcykel, vandra, umgås med vänner, läsa
Favoritdeckarförfattare: Arne Dahl och Christoffer Carlsson
Kuriosa: Drev tidigare Norrlandsförlaget North Chapter, som bland annat vunnit pris för ”Best cocktailbook in the world” och ”Årets svenska måltidslitteratur”