Femåringen hittades med drönare
Drönaren med värmekamera hade varit i drift i två veckor när räddningstjänsten i Hagfors fick ett drunkningslarm. Snart hade drönarpiloten Håkan Bengtsson lokaliserat den femårige pojken som försvunnit från ett HVB-hem. – Jag tror säkert att den här händelsen kan snabba på intresset hos räddningstjänsterna, säger han.
Dessvärre var det redan försent när räddningstjänsten hittade pojken i Uvån i centrala Hagfors. Håkan Bengtsson, som även är ställföreträdande räddningschef, säger att utfallet är oerhört tragiskt men att insatsen i sig gick bra.
– Det vi har tagit med oss är att vår insats inte kunde ha förändrat utgången.
Tillsammans med insatsledaren Staffan Ågren berättar han om tisdagsmorgonen den 15 juni i år. Vid 8.30-tiden fick räddningstjänsten in en förfrågan från polisen om att vara tillgängliga för eftersök, då en femårig pojke hade försvunnit från ett HVB-hem i närheten av ån.
Klockan 8.48 kom drunkningslarmet. Även styrkan från Ekshärad åkte på larmet, sammanlagt deltog tolv brandmän i insatsen. Att pojken fanns i vattnet visste dock ingen med säkerhet.
– Vi la i en hansabräda och började söka vid strandkanten. Därefter fick vi i båten, från vilken två personer sökte nedströms, säger Staffan Ågren.
Cirka klockan 09.10 gick Håkan Bengtsson upp med drönaren. Den hade bara varit i drift i två veckor vid tidpunkten och redan varit till god hjälp vid flera skogsbränder. Nu var det första gången den användes för personsök.
– Vi hade funderat på om man skulle kunna upptäcka en kropp i vattnet med den och hade tänkt placera ut en person för att testa. Nu hann vi inte innan det blev skarpt läge, berättar Håkan Bengtsson.
Först gjorde drönaren två sökningar nedströms utan att finna något. Håkan använde först vanlig kamera och därefter en mix av vanlig och värmekamera.
Sedan, vid den första sökningen uppströms, kunde värmekameran urskilja någonting i vattnet från 50 meters höjd.
– Jag såg en punkt i vattnet där det var varmare. När jag zoomade in kunde jag tydligt se konturerna av kroppen. Bildkvalitén är otroligt bra.
Drönaren fick hovra över platsen medan båten dirigerades dit. Pojken låg med skulderbladen upp och det fanns inga livstecken.
Brandmännen fick snabbt upp pojken i båten och påbörjade hjärt-lungräddning. Inom en minut tog ambulanspersonalen över, assisterade av brandmännen. Sedan flögs femåringen till Centralsjukhuset i Karlstad, men hans liv gick inte att rädda.
Pojken hittades inom tio minuter efter att drönaren lyft. En drönarpilot från Sunne hade larmats in för att bistå men kunde vända hem innan hen kom fram.
Vid en annan situation kanske räddningstjänsten hade behövt dragga i dagar utan resultat. Just i det här fallet tror Håkan Bengtsson att båten skulle ha funnit pojken, men att drönaren underlättade och påskyndade förloppet.
– Där han låg var han inte påverkad av strömmen, men det är alltid svårare att hitta någon från vattenytan på grund av speglingarna, säger han.
– Man ser otroligt mycket bättre om man kommer upp en bit, fyller Staffan Ågren i.
Platsen där pojken hittades låg cirka 75-80 meter uppströms, tre-fyra meter från stranden på motsatt sida älven. Det var ungefär en meter djupt och 18 grader i vattnet. Sly och gräs gjorde att kroppen inte kunde ses från gång- och cykelbanan intill ån. Räddningstjänstens teori är att pojken hamnat i vattnet ungefär där han hittades.
Redan dagen efter var räddningstjänsten tillbaka på olycksplatsen och simulerade händelsen. De fyllde en dunk med vatten som skulle ge ifrån sig samma värme som den lilla kroppen. Dock fick de inte utslaget de hoppats på, troligen för att dunken var för tjock.
– Vi har känt oss entusiastiska sedan vi köpte den här drönaren men håller fortfarande på att lära oss den när det kommer till personsök. Vi vet till exempel inte hur långt ner under ytan det går att se, vilket förstås har att göra med sikten i vattnet, säger Håkan Bengtsson.
Deras mål är även att bli bra på att leta glödbränder med drönaren. Andra användningsområden de kan se är exempelvis vid farliga utsläpp och så
kallade grytbränder, när det brinner nere i jordlagren.
Räddningsregion Bergslagen (RRB) har startat en gemensam drönargrupp, där Hagfors och fyra andra räddningstjänster ingår. Arbetet har precis börjat och gruppen ska bland annat ta fram lösningar för att kunna sända bilder mer eller mindre i realtid från drönarna till inre ledning på RRB, samt verka för utbildning och erfarenhetsutbyten.
Både Håkan Bengtsson och Staffan Ågren är övertygade om att drönaren, rätt använd, kan förändra en del arbetssätt och ge effektivare insatser.
– Det har slagit mig att vi bör titta över arbetssättet vid drunkningar. Om man inte ser någon vara på väg ner i vattnet, är det bättre att skicka upp drönare direkt istället för att söka på måfå. Jag tror säkert att den här händelsen kan snabba på intresset hos andra räddningstjänster också, säger Håkan Bengtsson.
Läs mer:
”Viktigt att inte hålla känslorna inom sig”