Reportage

Tuggar slang hela dan

De pratar slang hela dagarna. Och bidrar till att landets skogsbrandsdepåer återställs. – Vi har lärt en del. Om slang, säger Filip Pallin, 19.

12 mil slang. Ungefär så mycket har Filip Pallin och Karl Bergstrand, 20, tvättat sen de klev in i MSBs lokaler i Kristinehamn. Bildskärmen på slang-​tvätten visar för dagen en total på 4 590 tvättade slangar.

– De säger att vi tvättat mest slang i Sverige, säger Karl och ler.

De kopplar en slang till tvätten. Den tvättas, provtrycks och snabbtorkas bit för bit. Sedan nästa slang, och nästa...

– Vi började här i september, låter lite sjukt att vi tvättat slang så länge. Det är mitt första riktiga jobb efter studenten, säger Filip.

MSBs skogsbrandsdepåer, det fanns totalt 15 förra sommaren, innehåller vardera 2,3 mil brandslang. Skogsbrandssommaren 2018 användes alla, en del återställdes för att skickas ut igen. Totalt användes 23 depåer.

Myndigheten beslutade efter sommaren att köpa in en egen slangtvätt, bland annat för att snabbare återställa materiel.

– Nu har vi räddat 23 procent av all slang, jämfört med 13 procent 2014 när vi köpte in tjänsten, säger Pär Högman, verksamhetsansvarig i Kristinehamn.

För att göra depåerna redo inför kommande sommar behövdes personal. Via ett bemanningsföretag anställdes Filip Pallin och Karl Bergstrand.

– Det är ett monotont och tungt jobb. Men de här killarna har alltid ett leende på läpparna, gnäller aldrig, berömmer Högman.

När Karl och Filip, som fått det gemensamma smeknamnet lillprinsen, började i höstas och slog upp portarna på lokalens ena gavel såg de pallar i mängd, travade på varandra och fulla med slang. Det var svårt att se en ände på uppgiften.

– Nu kan jag nog köra tvätten i sömnen. Säga att det här är kul är kanske att ta i. Men det finns värre jobb. Och bättre, säger Filip.

– Så är det väl med alla jobb. Man får göra det bästa av situationen, konstaterar Karl.

Det kan man göra genom att tillverka en skivstång i form av en trästav med en slangrulle i varje ände. Filip och Karl spelar bandy i allsvenska Boltic och kunde ju passa på att träna lite medan tvätten arbetade.

– När slangen är kopplad till tvätten tar det ungefär fyra minuter innan alla 25 meter gått igenom. Vi sade att vi skulle göra fem bicepscurl var för varje slang som tvättas, men det har vi inte riktigt kommit upp i.

Det finns en del att pyssla med förutom att mata in och ta ut slang ur maskinen. Mycket lortig slang blötläggs före tvätt, slang som är försedd med plåster för lagning måste tvättas manuellt under plåstret, trasig slang klipps ner och kopplingarna sparas. Filip och Karl bedömer att de kasserat ungefär en slang om dagen.

Eftersom det, förhoppningsvis, kan dröja innan slangarna används igen torkas de noga. Efter torken i slangtvätten skickas de till ett torktält försett med avfuktare.

Alla depåer med placering runt om i landet är nu återställda och på plats. Det som torkats på senare tid är extraslang som lagerförs i Kristinehamn.

– Ett tag var det körigt, då var andra här och körde tvätten när vi hade rast. Men 15 februari var vi färdiga med MSBs slangar, ett historiskt datum, säger Filip.

Filip och Karl fortsätter dock att köra slangtvätten. Med tillbaka från skogen kom också slang som saknar märkning, ägaren okänd.

– Eftersom ägare inte kunnat identifieras, ingen efterfrågat slangen och kommunerna fått ersättning från staten för förbrukad slang så kommer vi återanvända den, säger Pär Högman.