Reportage

En vink om uppskattning

I den tidiga morgonen stod några få ortsbor och vinkade adjö. Svenska flaggor hängde synligt i alla förarhytter. Drygt 90 mil till färjan i Trelleborg. 139 polska brandmän vände hemåt.

polska cheferna– Jobbet var tufft i början. Men uppslutningen av människor efter gatorna när vi kom var fantastisk, en adrenalinkick för våra brandmän. De har verkligen gett allt i sitt arbete, sade Gregorz Borowiec, ställföreträdande chef för den polska styrkan.

Vetskapen om att polska brandmän var på väg till Sveg för att hjälpa till att släcka skogsbränderna i Jämtlands län spreds snabbt, inte minst genom sociala medier. Längs vägen hyllades de av folkmassor. I Norrköping stod svenska kollegor på en överfart till E 4 och saluterade den polska konvojen med 44 fordon.

I Sveg slogs ett tältläger upp på idrottsplatsen. Därefter väntade bara hårt och svettigt jobb. Skogsbrand i hög högsommarvärme. De polska brandmännen jobbade tolv timmar, vilade tolv. En större del av styrkan jobbade dagtid när arbetet var mer offensivt.

– Det var en mycket jobbigare terräng än vi är vana vid. Den skog som utifrån såg ut som skogen hemma, visade sig annorlunda när vi klev in i den. Mycket mer kuperat och stenigare, svårt att ta sig fram med maskiner på många ställen, sade Michal Langner, polsk insatschef.

Någon skillnad på hur man hanterar skogsbränder i Polen jämfört med Sverige?

– Taktiskt tänker vi lika och förstår därför varandra bra. Men givetvis tar vi med oss många nyttiga lärdomar, samarbeta med andra länder är alltid intressant.

Via ERCC (centrum för samordning av krisberedskap), som samordnar EU-insatser vid EU:s civilskyddsmekanism, gav Polen klartecken till den begäran om hjälp som kom från Sverige.

– Det här är den första insatsen för att bekämpa skogsbränder som vi gjort utomlands. Tror inte jag tidigare hört talas om en förfrågan från
ERCC om så här omfattande stöd via marktransport, sade Michal Langner.

Polska brandmän är statligt anställda och det är inrikesministeriet som tar beslut om insats, högste räddningschefen beslutar om styrkans storlek. Men att släppa iväg 139 brandmän är inget problem, poängterade Gregorz Borowiec

– Det finns 30 000 heltidsanställda brandmän i Polen. För oss behövdes ingen backup.

Brandmännen rekryterades från två regioner i nordvästra Polen, främst för att de hade kortast resväg men också för att de tillhör det halvdussin regioner med mest erfarenhet av skogsbränder.

Den polska insatsen uppmärksammades på hemmaplan. Tre TV-bolag var på plats och följde arbetet, ett av dem under hela insatsen och levererade direktsändningar tre gånger om dagen.

Den polska styrkan jobbade inledningsvis med insatserna i Jämtlands län, mot slutet flyttades man över till bränderna i Kårböle-området.

Efter två veckors arbete skedde en avtackning på idrottsplatsen i Sveg.
Insatskollegor, kommunen, länsstyrelsen, MSB, FRG, Försvarsmakten, Svegs IK och polska styrkan medverkade, och alla närvarande konstaterade att det knutits band under dessa veckor.

– Ni har visat oss nyttan av att samarbeta i Europa. Ni har jobbat långa dagar och er insats har gjort signifikant skillnad. Tack för ett enastående arbete, sade Cecilia Looström, avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB.

Tillsammans blev ett nyckelord under avtackningsceremonin. Inte minst då en polsk brandman gjort en målning som symboliserade samarbetet och hade texten #together. Målningen överlämnades till Cecilia Looström samtidigt som hon överlämnade MSB:s sköld till polska styrkan.

– Vi har fått ett enormt bemötande, både av alla vi samarbetat med och av allmänheten. Vi känner oss ärade av att ha fått delta, sade Gregorz Borowiec.