Nyhet

Fotograferades när hon låg blödande

Åskådare som fotograferar och filmar med mobiltelefonen på olycksplatser har blivit ett allt mer uppmärksammat problem. Men trots mångas frustration över företeelsen är beteendet svårt att komma åt, både för räddningspersonal och lagstiftare.

Efter att Bibbi, 71, körde emot en trottoarkant i Huskvarna i maj har hon haft flera svåra upplevelser att bearbeta.

Krockkuddarna som utlöste explosionsartat och gjorde att hon inte kunde styra, att bilen korsade vägbanan, kolliderade med ett träd och blev liggandes på taket efter att ha slagit runt. Bland annat.

Men, en av de starkaste minnesbilderna är inte från själva olycksförloppet utan det som hände efter att hon blivit utdragen ur den krockskadade bilen och låg på ambulansbåren med ett jack i huvudet.

– När jag ligger där och känner hur blodet rinner i ansiktet och håret är alldeles intovat av blod ser jag hur folk går omkring med sina mobiltelefoner och tar bilder. Först kände jag att det är väl ok att de tar bilder på en totalkraschad bil. Men när de kom fram och böjde sig över mig, då upplevde jag det som fruktansvärt, berättar Bibbi.

Berättelsen är bara en i mängden av liknande beskrivningar på senare tid, vid trafikolyckor, självmordsförsök, hjärtstopp och drunkningstillbud.

En drivkraft bakom det som tycks vara en kraftig ökning är sannolikt mediernas jakt efter allmänhetens bilder. Ett mobilfoto från en olycka hamnar smidigt och snabbt på redaktionen och kan betyda en ansenlig summa i ersättning.

Men trots obehaget för de utsatta och tecknen på ett försämrat beteende hos allmänheten är det bara ett fåtal anmälningar som når Allmänhetens Pressombudsman, PO.

Fällningar finns det bara ett par av de senaste tio åren, som fallet med en brinnande bil på en tågräls där ett äldre par just omkommit. "Månadens läsarbild" utropade Aftonbladet och betalade 7 100 kronor till fotografen som berättade att han skulle köpa öl för pengarna.

En kränkning som fälldes av Pressens Opinionsnämnd.

Men, nämnden granskar själva publiceringen. Inte allmänhetens beteende på olycksplatsen.

Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköping, menar att det är svårt att komma åt fotograferingen, som ofta sker innan räddningspersonalen är på plats.

– Visst har det blivit vanligare, och det händer att folk är fysiskt i vägen vilket tar energi.

För att skydda en olycksdrabbad vid en urtagning är ett sätt att spärra av vägen och man använder filtar, berättar Melin som samtidigt tonar ner bilden av en förråad allmänhet.

– Jag vill inte säga att det är ett vanligt problem men jag har förståelse för de som är drabbade. Det är aldrig acceptabelt att kränka någon genom att ta bilder i en utsatt situation.

Melin lyfter fram att många som kommer först till en olycksplats gör livräddande insatser som är direkt avgörande, och nämner att tidiga bilder till och med kan vara till nytta i utredningsarbetet vid framförallt bränder.

Häromåret var en lag för ökat civilkurage aktuell, men att lagstifta mot fotografering vid olycksplatser skulle innebära svåra gränsdragningar menar Andreas Carlson som är gruppledare i riksdagen för Kristdemokraterna som drivit frågan.

– Det är sorgligt och beklagligt och visar brist på medkänsla. Vi kristdemokrater tror att en civilkuragelagstiftning skulle gå att applicera på fall där folk fotograferat istället för att göra en insats.

Bibbi i Huskvarna hade redan fått hjälp av räddningspersonal när hon upptäckte mobilfotograferingen. Och hon har flera tankar om vad som kunde ha skyddat henne.

– Ett tält, en avspärrning, en tröja över ansiktet. Man är så rädd och fullständigt utan egen kontroll.