Arkivet

Röster om Barents Rescue

Magnus NilssonMagnus Nilsson,
brandinspektör Boden
– stabschef i övning

– Det är jättelärorikt. Övningen är omfattande, vi har mycket resurser, samverkar i radiokommunikationen, pratar engelska. Vår organisation ställs på prov.

– Det jag tar med mig är att organisera och ta emot hjälp av kollegor från andra länder, kunna kommunicera vardagligt fackspråk på engelska. Man lär sig att vi från olika länder inte jobbar så olika, vi förstår varandra och vad som ska göras. Det här stärker vårt arbete och min uppfattning att samhället har god kapacitet att hantera stora och svåra påfrestningar. För egen del får jag bättre kapacitet att leda stora räddningsinsatser.

Sara PerssonSara Persson,
kriminaltekniker, Växjö
– bitr platschef DVI i övning

– Jag tycker övningen är extremt viktig och riktigt bra. När det blir en verklig händelse är vi mer förberedda, har lärt oss vilka problem som kan uppstå och hur vi kan hantera dem så att situationen blir bättre.

– Jag har haft ett brett ansvar och det ger mycket för förmågan att se helheten. Den metodik vi använder är Interpols standard, det är den alla lärt sig. Därför spelar det ingen roll vilket land du kommer från, alla vet vad de ska göra i den roll de tilldelats.

Stig HusinStig Husin, MSB
stabschef övningsledningen

– Barents Rescue är inte en övning, utan flera övningar pågående samtidigt och där en del överlappar varandra.

 

Anders ThornbergAnders Thornberg
rikspolischef

– Vi har hört i dag att språket kan vara en barriär. Även om alla är relativt duktig på engelska så kan det bli missförstånd. Det är viktigt med samma terminologi, så man blir tydlig.

 

Mikael DambergMikael Damberg
inrikesminister

– Övningen är väldigt professionell, men komplex. Vi får hoppas att verkligheten inte har fem sådana här scenarier samtidigt, för det är mycket resurser som måste finnas på plats. Men övningen visar också att samhället har stor förmåga. Vi kan göra stora räddningsinsatser när det behövs, men behöver bli bättre i det internationella samarbetet.

Ibland måste man finna lösningar

Göran EklundGöran Eklund, Örebro, har varit på 26 internationella insatser för Räddningsverket/MSB. Under Barents Rescue var han driftsansvarig vid baslägret.

Vilken är skillnaden mot att jobba i biståndsinsatser?

– Den stora skillnaden är att här är det så uppstyrt med regelverk. Det är lättare att lösa problem utomlands efter de förutsättningar man har. Men det går att improvisera här också. Ibland måste man finna lösningar, saker kan ha fallit mellan stolarna.

Ett bekymmer dagen innan fältövningen var brist på värme i förläggningstälten.

– Deltagarna fick veta att de skulle sova i varma tält, så de har sommarsovsäckar med sig. I en del tält var det bara 11-12 grader i natt, där har stått två små värmare, såna som man använder i husvagnar. Men nu har vi fått in gasolvärmare, så det blir förhoppningsvis bättre.