Reportage

Kris-mys i Mullsjö

Hur fixar man fredagstacosen om elen försvinner?

Matlagning i kris var en del av receptet för att öka medvetenheten hos Mullsjöborna under Krisberedskapsveckan.

—Det var inte så dumt, lite grann som gulaschsoppa, funderar Lars-Eric Berggren i den populära cafédelen av Kyrkans hus i västgötska Mullsjö.

—Det har du rätt i, det är ungefär de kryddorna, bekräftar kommunens kostutvecklare Britt Ewertsdotter-Bergman medan hon simultanlagar mat på både gasol- och spritkök.

Lite oroväckande ser det ut med inomhusmatlagningen, men en behaglig doft sprider sig i lokalen som kommunen valt för att träffa Mullsjöbor och påminna om vikten av att se över krisberedskapen.

—Det är en stor mötesplats för en liten kommun, med go'fika, konstaterar Nicklas Rang som är säkerhets- och beredskapssamordnare i Mullsjö kommun.

—Här möter vi väldigt många människor, inte bara pensionärer utan också yngre i arbetslivet, vilket kan vara en utmaning. Intresset för beredskap är stort bland kommunens 7 500 invånare, berättar Nicklas Rang, men det mesta av informationen hämtas in från nätet, som kommunens Facebooksida.

Matlagningsarrangemanget – som kommunen för andra året arrangerar under Krisberedskapsveckan – är ett sätt att komplettera internetinformationen.

—Det fysiska mötet är svårt att få till idag för man får så mycket information ändå. Vi vill erbjuda det här också för de som kanske inte är på Instagram eller på Facebook. Det är kanske mycket pensionärer, men just här möter vi många i arbetsför ålder också.

Nicklas Rang konstaterar att det inte krävs stormar eller krig för att ha nytta av en ökad medvetenhet, det kan räcka med en avgrävd elkabel.

—Vi är oerhört sårbara. Bekvämligheten tar överhand i bland och där tror jag att vi måste putta på och visa att det är enkelt.

Det är tredje året som MSB arrangerar Krisberedskapsveckan för att skapa uppmärksamhet och inspirera till konkreta handlingar när det gäller mat, vatten, värme och kommunikationsmöjligheter.

I år anmäldes sig 165 kommuner till kampanjen och deltog med aktiviteter som uppfyller kriterierna för att räknas, exempelvis att bjuda in till informationstillfällen och att använda kampanjmaterial från MSB.

Därtill uppmärksammades kampanjen av ytterligare ett trettiotal kommuner.

– Det är något färre kommuner som deltagit i år, men kreativiteten vad gäller olika aktiviteter har varit hög och genomslaget väldigt bra. Vi har också sett att andra aktörer som näringslivet, myndigheter och organisationer uppmärksammat veckan, vilket är väldigt roligt och helt i den riktning vi vill att kampanjen ska ta, konstaterar Christina Andersson som är ansvarig för Krisberedskapsveckan.

En del anser att kampanjen ligger vid fel tidpunkt och detta har MSB tagit till sig.

—Från 2021 kommer vi att testa att köra Krisberedskapsveckan under hösten, utifrån många kommuners önskemål. Vi får se om det kan locka fler att delta, säger Christina Andersson.

Britt-Ewertsdotter-Bergman serverar matKanske är inte fredagstacon det första man skulle sakna om "vardagen vändes upp och ned" som kampanjen uttrycker det, men att det går att fixa till den mexikanska – och nu även svenska – traditionsenliga rätten utan el, framhåller Britt Ewertsdotter-Bergman .

—Det är mjöl, salt och lite olja. Det är inga konstigheter. När linsröran blir tillräckligt tjock blir den som en köttfärssås, förklarar hon entusiastiskt.

—Beredskapen är nog sämre än den borde vara, befarar Lars-Eric Berggren.

Även om det finns ingredienser för att dra ihop en soppa där hemma så krävs ström inser han, och han har vare sig storm- eller gasolkök.

—Funderingar har väl funnits och det ska bli av. Jag vet inte om det är bekvämligheten eller vad det är, skrattar han.

Kanske kan han räkna med grannarna om hans vardag vänds upp och ner.

Nicklas Rang tror att man skulle gå samman i en kommun av Mullsjös storlek.

—Ju mer relation vi har i vår vardag, desto större gemenskap blir det i en kris.

Linssoppa

RECEPT

Linssoppa med tomat

1 gul lök
1 msk olja
10 dl grönsaksbuljong
2 dl röda linser
2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 burk krossade tomater (400 gr)
2 vitlöksklyftor
0,5 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk salt

Skala och hacka löken, fräs den i oljan, tillsätt buljongen, linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater.
Låt koka i 10-15 minuter, tillsätt pressad vitlök, smaka av med vinäger, kryddor och salt.

Chapati

5 del vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk olja
2 dl ljummet vatten
olja till stekning

Blanda ingredienserna till smidig deg, dela i tio bitar (färre om du vill ha större bröd), kavla ut på mjölat underlag. Stek 1-2 minuter på varje sida i en oljad panna. Brödet ska ha små bruna fläckar på båda sidor.