Nyhet

- Mer orolig nu än när jag tog jobbet

– Man kan radikaliseras och utföra terrordåd utan att åka till Syrien. Jag är mer orolig nu än när jag tog jobbet.

Det säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Tjänsten som nationell samordnare tillsattes i juli förra året. Huvuduppdraget är att stärka och stödja lokal samverkan för att förebygga våldsbejakande extremism. Hittills har 61 kommuner besökts.

– Jag är en vandrande myndighet. Mitt uppdrag är att se till att ingen i politiskt eller religiöst syfte tar till våld, säger Sahlin.

Tålamod att jobba förebyggande är vad hon inpräntar, att stoppa resande till krig.

– Men problemet med jihadisterna är större än så. Sympatierna växer mer än just de som reser. Men jag är ingen åsiktspolis, kan inte stoppa folk från att ha extrema åsikter.

Arbetet handlar om att ge kunskap och verktyg för att förstå vad som händer.

– En kommun undrade varför vi besökte dem, de hade ju inga problem. Men vi tog reda på att det fanns en person som åkt och det påverkade hela omgivningen.

– Kunskap kan exempelvis handla om symbolerna. Är IS-symbol hets mot folkgrupp? Polisen i Stockholm har anmält när det viftades med symbolen.

Extremism handlar inte bara om jihadister, det är även vänsterextrema och högerextrema.

– De vänsterextrema ser många över axeln, de är ju ändå anti-rasister. Men de bistår med mycket våld, de ska använda våld mot nazismen. Och då är de ett problem för demokratin.

Polisen jobbar på ett håll, socialen på ett annat, politiker på ett tredje, beskriver Sahlin. Att hitta en gemensam strategi är en del av hennes uppgift.

– Alla kommuner måste ha en strategi och utsedd samordnare. Ingen föds till extremist. En del uppfostras till det, andra lockas. Men vi måste hitta flera vägar ut ur det.

Och muslimska ledare måste också hjälpa till, framhåller Mona Sahlin.

– Jag anklagar aldrig alla muslimer för att vara en del av problemet. Men de struntar i vad jag kvinna i jeans säger. De måste få höra det från sina ledare, de måste synas i debatten. Det gör de inte i dag, och det tyder på att många är rädda.